Tim nezavisnih eksperata istražuje okolnosti smrti Maide Džafić: Roditelji podnijeli krivične prijave

Desetine Gračanlija održale su prije dva dana protestnu šetnju gradom u znak sjećanja na 15-godišnju Maidu Džafić, koja je u tuzlanskom Univerzitetskom kliničkom centru preminula 8. augusta pod još zvanično nerazjašnjenim okolnostima.

Roditelji krive UKC i dežurne ljekare na nekoliko klinika koji su je, kako tvrde, prebacivali s jedne na drugu kliniku, pri tome gubeći dragocjeno vrijeme i ne pokušavajući postaviti pravu dijagnozu bolesti – leptospirozu.

Premještanja

Otac preminule djevojčice Miralem Džafić na društvenim mrežama je kazao kako je protestna šetnja organizovana jer roditelji žele spriječiti da se slična stvar ponovi nekome drugom. Detalje onoga što je proživjela njegova 15-godišnja kćerka, Miralem je opisao u pismu koje je uputio javnosti.

“Svoju kćerku sam tri puta dovozio na Kliniku za infektivne bolesti, odakle me je osoblje uporno odbijalo i upućivalo na pedijatriju. Pedijatrija nas je odbila istog dana zbog uzrasta, te smo vraćeni na Kliniku za interne bolesti. Ti doktori nas šalju kući, jer tvrde da to nije njihov slučaj, te me ponovo upućuju na Kliniku za infektivne bolesti i na doktoricu kojoj je smjena istekla i koja bi trebala da bude na raspolaganju tek sutradan“, kazao je otac Miralem, prenosi Oslobođenje.

Otac dodaje da sutradan, nakon pregleda nalaza, doktorica M. Z. nije htjela hospitalizirati djevojčicu niti uraditi dodatna ispitivanja. Navodno, zahtijevali su i da se urade nalazi briseva na poznate bakterije i viruse.

Odatle djevojčicu sa infektivnog ponovo šalju na Kliniku za interne bolesti, gdje je pregleda dežurni nefrolog i nakon detaljnijih nalaza i pregleda zadržava djevojčicu u bolnici na Odjelu nefrologije, gdje je kasnije ustanovljeno da djevojčica ima leptospirozu.

“Maida biva prebačena na infektivno, ali na ovom odjelu joj se pogoršava stanje i bolest uzima maha zbog pogrešne terapije. I doktorica i načelnik ovog odjela su gubili vrijeme, tvrdili da djevojčica nije za njihov odjel i da je test na leptospirozu pozitivno lažan. Taj isti test su joj odradili 3. augusta, a ja sam 11. augusta, poslije kćerkine smrti, dobio pozitivan nalaz na leptospirozu. Tad se stanje pogoršava. Nastupaju proliv, povraćanje, malaksalost. Prebacuju je na drugi odjel, jer sumnjaju na lupus i kreću sa kontraterapijom, te bolest napada centralni nervni sistem”, govori Miralem.

Maida uskoro dobija epileptični napad, te je premještaju na neurologiju, gdje je tretiraju na virusni encefalitis. Roditelji zahtijevaju posjetu djetetu, koja im je dozvoljena tek 8. augusta.

“Na kraju, dobijam dozvolu za ulazak u ponoć, 8. augusta, da bih ujutro vidio kako moje dijete, na moje oči, umire njihovom greškom”, zaključio je otac Maide Džafić.

Uzete izjave

Odmah po smrti kćerke, roditelji podnose krivičnu prijavu protiv nekoliko dežurnih doktora, koje krive za postavljanje pogrešne dijagnoze, terapije i nebrigu, a Tužilaštvo TK-a je već otvorilo predmet.

“Uzeli smo izjave svjedoka, imamo obimnu medicinsku dokumentaciju i kad budemo imali dovoljno informacija, idemo dalje u istragu i ispitivanje ostalih aktera”, kaže nam portparol Tužilaštva Admir Arnautović.

Iz UKC-a su se oglasili šturim saopštenjem, govoreći kako su prije devet dana sačinili tim nezavisnih eksperata koji ispituje okolnosti pod kojima je došlo do smrti djevojčice.