Sarajevska sehara
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Sarajevskasehara.com » Trump zabranjuje TikTok: Odluka izazvala razne reakcije
Magazin Zanimljivosti

Trump zabranjuje TikTok: Odluka izazvala razne reakcije

Američki predsjednik Donald Trump obećao je da će u SAD-u zabraniti TikTok, kinesku platformu za objavljivanje videa.

Dodao je da to može učiniti putem izvršnog naloga već sljedećeg dana, a povod su optužbe da je Peking putem te aplikacije krao IP adrese, prenosi index.hr

“Što se tiče TikToka, zabranjujemo ga u Sjedinjenim Državama“, rekao je Trump novinarima u avionu Air Force One u petak, prenosi NBC News, dodajući da bi to mogao učiniti već u subotu.

Njegova izjava stigla je svega nekoliko sati nakon što su u petak objavljena izvješća da je Microsoft bio uključen u razgovore o kupnji aplikacije kineske kompanije ByteDance, kojoj se Trump navodno usprotivio. I Microsoft i ByteDance su odbili komentirati te navode.

Vijest o Trumpovoj zabrani aplikacije koja je posebno popularna kod tinejdžera rezultirala je brojnim šalama i komentarima korisnika Twittera, koji se uglavnom šale s karijerama američkih influencera na TikToku, ističući da bi za 24 sata mogli postati nezaposleni.

+++

Trump je i ranije u petak novinarima rekao da vlast može zabraniti TikTok, dodajući da postoji nekoliko opcija.

“Tražimo alternative u odnosu na TikTok”, rekao je.

U nekoliko navrata je izrazio zabrinutost zbog toga što TikTok i drugi kineski subjekti prikupljaju podatke američkih građana. Američka vojska već je zabranila svojim pripadnicima korištenje te aplikacije. Amazon je ranije ovog mjeseca zatražio od svojih zaposlenika da prestanu koristiti TikTok zbog “sigurnosnih rizika”.

Glasnogovornik Amazona kasnije je rekao da je interna direktiva poslana greškom te da se Amazonova politika prema platformi nije promijenila, no sve to pokazalo je rastuću zabrinutost zbog TikToka, za koji je prošlog mjeseca otkriveno da potajice pristupa sadržaju međuspremnika na Apple uređajima te tako možda dolazi i do lozinki.

Vlasnici TikToka priznali su to 2019. godine, no tad su tvrdili da će prestati s tom praksom.

Povezani članci