U Sarajevu održan LGBTI+ skup, Američka ambasada iskazala podršku

U Sarajevu je jutros održan LGBTI+ skup na kojem se nekoliko aktivista i aktivistkinja okupilo kod Historijskog muzeja.

Druga bh. povorka ponosa otkazana je zbog epidemioloških razloga. Umjesto šetnje, aktivisti će organizirati povorku online, kao i nekoliko uličnih akcija.

Američka ambasada u Sarajevu u znak podrške LGBT+ populaciji na zgradi ambasade okačila je zastavu duginih boja.

“Prošlogodišnja i prva po redu Povorka ponosa u Sarajevu bila je za pamćenje i za nju me vežu lijepe uspomene kao učesnika tog istorijskog događaja. Mirna povorka i veliki odziv pokazali su da građani BiH imaju želju da grade inkluzivnije društvo. Pripadnici LGBTI zajednice u BiH suočavaju se sa neprihvatanjem od strane svojih porodica, diskriminacijom i prijetnjama nasiljem samo zbog onoga što jesu. Povorka ponosa je važna jer iznosi na vidjelo ove neugodne istine, ali istovremeno ona pruža podršku i daje nadu pripadnicima jedne od najmarginalizovanijih zajednica u BiH. Drago mi je što sam saznao da je Sarajevo Pride osmislio inovativne i kreativne načine za održavanje druge godišnje Povorke ponosa. Ambasada SAD se divi vašoj hrabrosti i snazi danas i svaki dan dok zajedno radimo na ostvarenju zajedničkog cilja – ljudskog dostojanstva i ljudskih prava za sve”, poručio američki ambasador u BiH Nelson.

Jutrošnji skup osiguravale su jake policijske snage, prenosi Patria.

Niz priča je predstavljeno na Facebook stranici Bh. povorka ponosa, a za sutra je najavljen i online program s početkom u 12 sati.

Organizatori su kazali da će povorku ponavljati svake godine dok ne dobiju ono što zaslužuju, a to su “ista prava i ravnopravan suživot sa svim građanima i građankama”.

Podsjećamo, organizatori Povorke ponosa u Bosni i Hercegovini uputili su zahtjev gradonačelniku Abdulahu Skaki da se Vijećnica, Vječna vatra i relej na Humu osvijetle bojama dugine zastave.