Preminula legenda jugoslovenskog fudbala koja je odbila ponudu Pabla Eskobara

Proslavljeni srbijanski i jugoslovenski fudbaler i trener Vladimir Popović preminuo je u 85. godini života.

Vladimir Vladica Popović kao fudbaler ostavio je najveći trag u Crvenoj zvijezdi, koja je potvrdila da je preminuo u ponedeljak uvečer u Beogradu, prenosi Fokus.

Igrao je od 1953. do 1965. godine, a na 499 utakmica postigao je 38 golova.

Na petom je mjestu liste Crvene zvezde po broju odigranih utakmica.

Popović je pored Crvene zvezde nastupao za Stuttgart, Stuttgart Kickers i Deportivo Canarias, a karijeru je završio upravo u Venecueli.

Za reprezentaciju Jugoslavije je za devet godina upisao 20 nastupa i igrao je na Svjetskom prvenstvu u Čileu 1962. godine.

Sa mladom reprezentacijom Jugoslavije osvojio je srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Melburnu 1956. godine.

Trenersku karijeru započeo je u Boliviji, dok je u Kolumbiji postao prvi i jedini strani trener u istoriji koji je osvojio titule sa dvije različite ekipe (Santa Fe 1971. i Deportivo Kali 1974. godine).

Jedna od najzanimljivijih anegdota iz života ovog bivšeg nogometaša i trenera svakako je činjenica je slavnom Pablu Escobaru rekao “ne”.

“U Kolumbiji sam kao trener radio sedamdesetih i osamdesetih godina, osvajao sam titule s klubovima iz Santa Fea (Independiente), Medellina (Atletico Nacional) i Calija (Deportivo). Jednom me na razgovor pozvao Pablo Escobar. Svi su već tada znali ko je on i to je bio poziv koji ne smiješ odbiti. Odveo me u svoju vilu i želio me impresionirati tako što me u bazenu poslužio viskijem. Tražio je da postanem trener njegovog kluba iz Medellina, ali ja sam to odmah odbio”, rekao je ranije Popović i dodao:

“Znao sam da takvom čovjeku ne smijem reći da ću razmisliti, jer bi to bilo isto kao da sam pristao. Pogledao sam ga u oči s iste udaljenosti kao što sada gledam vas, sakupio sam hrabrost i zahvalio se na ponudi. Tražio je da ne odbijam odmah, pričao je da će napraviti zabavu u svojoj vili s najljepšim ženama samo za mene, da ću dobiti koliko god novca želim… Međutim, znao sam da ne smijem ući u nešto takvo. Ukoliko me pitate je li me bilo strah kad sam ga odbio, neću vam lagati. I sad mi koljena klecaju kad se sjetim, ali zato i sada znam da sam donio jedinu ispravnu odluku u tom trenutku”, ispričao je Popović.

Crvenu zvezdu preuzeo je u sezoni 1991/92 i osvojio titulu šampiona, kao i najvažniji trofej, titulu svjetskog šampiona u Tokiju.

Vodio je i reprezentaciju Perua na Copa America 1993. godine.

Posljednji klub bio mu je Caracas 1999. godine.