Opća bolnica preuzima organizaciju privremenog izolatorija, KCUS u ulozi konsultanta

Danas je održan sastanak na nivou Kantona Sarajevo nakon što jučer nije postignut dogovor oko preuzimanja upravljanja privremenim izolatorijem Bjelave jer Opća bolnica “Prim.dr. Abdulah Nakaš” traži uključivanje Federalnog ministarstva zdravstva i postupanje prema važećim federalnim zakonima.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Opće bolnice prof.dr. Haris Vranić i primarijus Esad Bećiragić, direktor Hitne pomoći Adem Zalihić i direktor Domova zdravlja Muhamed Ahmić, a sastanak je vodio ministar prostornog uređenja Faruk Kapidžić u odsustvu premijera Marija Nenadića, prenosi Patria.

Iako je tokom jučerašnjeg dana bila pripremljena odluka da zdravstveni kadar daju KCUS, Opća bolnica, te druge javno-zdravstvene ustanove u KS, u današnjoj novoj odluci KCUS je oslobođen te obaveze, a zdravstveni kadar trebaju dati Opća bolnica te druge javne zdravstvene ustanove u KS i to Dom zdravlja, Hitna pomoć, Zavod za javno zdravstvo KS, Zavod za medicinu rada, Zavod za zaštitu studenata, Zavod za zdravstvenu zaštitu uposlenika MUP KS.

Organizacionu ndležnost nad privremenim izolatorijem preuzima Opća bolnica, dok stručni metodološki nadzor i konsultacije preuzima KCUS.

Odluka bi stupila na snagu nakon što je prihvate ove zdravstvene ustanove odnosno njene upravljačke strukture i upravni odbori.

Kako je Patriji rečeno u izolatorij bi se smještali srednje teški pacijenti zaraženi sa koronavirusom, ali ono na šta upozoravaju ljekari je da u Studentskom domu nema mogućnosti potpore kisikom i niko nije spreman na takav rizik. Nije jasno definisan ni put pacijenta ukoliko se stanje pogorša da li se smješta u Podhrastove i šta u slučaju da nema mjesta na KCUS-u.

Ukoliko i profunkcioniše ovaj izolatorij, odgovornost za liječenje pacijenata bez kiseoničke podrške trebaju preuzeti federalni i kantonalni ministar zdravstva, a ne Opća bolnica.

Opća bolnica najoštrije je upozorila i Vladu KS i Federalno ministarstvo zdravstva da ovakvim odlukama krše Zakon o zdravstvenoj zaštiti i Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH koji jasno propisuje nadležnost i postupanje.

Drugi problem je nedovoljan medicinski kadar, a Opća bolnica ima ukupno jednog infektologa. Dodatno, KCUS je potpuno oslobođen učešća u radu privremenog izolatorija te će imati savjetodavnu ulogu. Mogu li se pacijenti na Bjelavama liječiti “savjetima” i ko će uopšte pristati na takvo liječenje za koje na kraju niko neće htjeti preuzeti odgovornost.