Video/ Poruke mladog Ujgura iz kineskog logora

Video snimci i poruke koje je iz kineskog ‘strukovnog centra’ tajno poslao mladi pripadnik Ujgura, još jedan je u nizu ‘tvrdih’ dokaza da Kina krši ljudska prava ove etničke manjine u pokrajini Xinjiang.

Prema pisanju zapadnih medija BBC, the Globe, Mail i Guardian, Ujgur Merdan Ghappar, uspješni model na komercijalnoj digitalnoj platformi Taobao, prebačen je u logor u Xinjiangu nakon što je proveo godinu dana u zatvoru zbog posjedovanja droge, za što oni koji ga podržavaju tvrde da je bila lažna optužba.

U januaru je Ghappar (31) prebačen iz zatvora u logor u Xinjiangu gdje mu je stavljena kapuljača, lisice i lanci, i gdje je držan u prenatrpanoj policijskoj ćeliji sa 50-ak drugih zatvorenika.

Video snimci i tekst poruke koje je navodno slao Ghappar detaljno prikazuju njegovo vrijeme u logoru i šokantne uvjete kojima je svjedočio – tinejdžere kojima se stavlja kapuljača koja pokriva oči i lice, koji se premlaćuju i izlažu dugotrajnoj deprivaciji hrane, vode i spavanja.

Ghappar se nije javio od marta.

Neke od poruke otkrivaju kako se djeca dobi od 13 godina ciljaju kao dio napora Kine da neutralizira religiju i kulturu muslimanske manjine, sa dokumentom koji poziva djecu da se ‘pokaju i predaju’.

“Trećinu prostorije zauzimaju dežurni policajci. Muškarci su desno, žene lijevo, podijeljeni i zatvoreni u kaveze, opisao je Ghappar policijsku ćeliju u svojim porukama koje je preveo James Millward, profesor historije na Univerzitetu Georgetown u Washingtonu. ‘Svi su nosili kapuljače, lisice, lance na nogama, a lisice i lanci bili su povezani lancima'”, napisao je Ghappar.

On je također otkrio da je i sam bio u lancima, da mu je prijećeno, i da je držan u krajnje lošim higijenskim uvjetima, sa drugim zatvorenicima koji su bili vašljivi, a bili su prinuđeni dijeliti prljav pribor za jelo za ‘ostatke jela policajaca u supi od riže’.

Potom je prebačen u samicu na nekoliko dana, gdje je mogao čuti stravično vrištanje ljudi koji su u susjednim ćelijama podvrgnuti ispitivanju.

“Jednom prilikom sam slušao muškarca kako vrišti od jutra do večeri. Za mene je to bila psihološka tortura – strahovao sam da ne budem sljedeći”, napisao je Ghappar.

Ghappar je zbog gripe prebačen u bolnicu, a potom u izoliranu ćeliju u susjednoj zgradi gdje su mu vraćene stvari, i greškom telefon, kojim je kontaktirao rodbinu.

Video snimak koji je Ghappar poslao porodici u Evropi prikazuje ga vezanim lisicom za krevet u maloj i praznoj sobi, dok se u pozadini čuju propagandane poruke koje se puštaju preko zvučnika.

Foto: BBC
Foto: BBC

BBC piše da su njegove poruke nastavile pristizati još nekoliko dana prije nego što su posve prestale prije pet mjeseci.

Kineske vlasti nikada nisu dostavile zvaničnu informaciju o njegovoj lokaciji ili razlogu za zatvaranje.

Njegov stric Abdulhakim Ghappar kazao je za BBC da smatra da je njegov bratić zatvoren zato što ima familiju izvan Kine koja je politički aktivna. ‘Zatvorili su ga jer ja živim u inostranstvu i učestvujem u protestima protiv zloupotrebe ljudskih prava od strane Kine’, objasnio je.

Međunarodna zajednica obraća sve više pažnje na Xinjiang i kinesko zlostavljanje Ujgura, te je sve više poziva da se u zloglasnu pokrajinu pošalju nezavisni istražitelji, piše Guardian.

SAD su uvele sankcije protiv kineskih dužnosnika povezanih sa tretmanom Ujgura i drugih turkijskih manjina, a i druge zapadne zemlje razmatraju uvođenje sličnih mjera.

Iako se zlostavljanje Ujgura detaljno dokumentuje, zvanični Beijing i dalje tvrdi da se kineska politika prema manjinama temelji na borbi protiv terorizma.

Dokazi masovnog zatvaranja i držanja u ‘vaspitnim kampovima’, prisilne sterilizacije, nadzora i ograničenja vjerskih i kulturoloških uvjerenja dostižu razmjere kulturološkog genocida, drže kritičari.