Znakovi da unosite previše šećera u organizam

Iako šećera ima u jako puno namirnica, moguće je izbjegavati ga i potrebno je, jer previše unošenja ostavlja ozbiljne posljedice na zdravlje.

Zbog prevelikog unosa šećera kod žena se mogu pojaviti razne gljivične infekcije, djeci slabi imunološki sustav, a muškarcima se može smanjiti libido. Uz to, ima puno kalorija, ali onih praznih – nema stvarne prehrambene vrijednosti.

Ako niste svjesni pretjerane konzumacije, provjerite imate li neke od sljedećih simptoma pretjeranog unosa.

Akne
Hrana koja sadrži dodani šećer uzrokuje brzi porast inzulina i započinje proces glikacije, odnosno vezanja šećera na proteinske molekule. Čim glukoza uđe u vašu krv, ona pokreće niz kompliciranih fizioloških procesa koji u konačnici mogu prouzročiti upalu i probleme s kožom.
Ovaj porast inzulina može s vremenom povećati aktivnost žlijezda lojnica na vašoj koži i aktivirati upalne procese. To znači da prehrana bogata šećerom nosi veći rizik od nastanka akni.

Kvarenje zubi
Neke od štetnih bakterija u ustima mogu se hraniti šećerom koji jedete. Tako se razine kiseline koje obično proizvode mogu povećati i oštetiti zubnu caklinu. Kad se taj zaštitni vanjski sloj troši, povećana razina kiseline može stvoriti karijes. To može dovesti do zubobolje, osjetljivosti i krvarenja desni, pa čak i do gubitka zuba.

Bol u zglobovima i mišićima
Osjećate li bolove, trnce i naticanje u nogama uz pojavu crvenila, to može biti jedna od posljedica – oštećenje živaca.

Žudnja za slatkim i previše ili premalo energije
Ako jedemo puno slatke hrane, visoka razina šećera u krvi sprečava glukozu da uđe u stanice. Zbog toga tijelo nema energije te stalno traži nešto slatko, jer je to najbrži način da dođe do goriva.
Nakon što ste dobili dozu šećera, osjećate veliki nalet energije, ali vrlo brzo, kada on padne, osjećate se užasno iscrpljeno – jer nema prehrambene vrijednosti i ne može vas dugo držati sitima.

Nadutost
Istraživanja su pokazala da se ponekad šećer u potpunosti ne probavi u tankom crijevu. Kad dođe u debelo crijevo, može fermentirati te dovesti do plinova, grčeva i bolne nadutosti, kao i pogoršati simptome sindroma