Asmir Begović ponovo među elitom bh. nogometa: Lijepo je opet biti ovdje, nismo 100 posto spremni za Poljsku

Poslije skoro dvije godine Asmir Begović je ponovo među najboljim bh. reprezentativcima.

Bez obzira što je sakupio preko šezdeset nastupa i dalje osjeća veliku čast i zadovoljstvo biti članom ove ekipe.

Fin je osjećaj biti ovdje, poželio sam se tog za mene svetog osjećaja a onda, da budem iskren i momaka, kao i ovog ambijenta. Drago mi je što sam ponovo tu, jer mislim da još mogu pružiti dosta reprezentaciji a i zbog ovih mladih igrača potreban je i neki balans. Mislim da imamo dobru kombinaciju mladih snaga i nekoliko nas strarijih koji možemo da im pomognemo, da se uklope ali i oko treninga i utakmica, oko svega što se od nas očekuje”, kazao je Begović.

Sretan je, kako kaže, zbog želje mladih fudbalera da uče.

Drago mi je kad vidim da imaju veliku želju da uče i dokazuju se i da sa respektom prihvataju svaku ideju i sugestiju. Zaista se radi o odličnim momcima. Smatram i da je stručni štab sve ovo dobro organizovao jer imamo odličnu komunikaciju i za sada sve ide u dobrom pravcu”, dodao je.

Begović se osvrnuo na utakmicu sa Italijom, a kaže da možemo biti zadovoljni.

Odlična utakmica. Cijelo ovo okupljanje je došlo u nezgodnom trenutku, što se tiče priprema. Neki su tek krenuli, neki su duže u trenažnom procesu pa je nezgodno sve to ukomponovati. Ipak, za prvu utakmicu možemo biti zadovoljni. Borbenost tokom svih 90 minuta je bila zaista velika i važno je da smo imali i tu pozitivnu atmosferu na terenu. Kad to postoji uvijek imaš šansi da napraviš rezultat”, kazao je.

Za susret s Poljskom nisu, kaže, 100 posto spremni.

Kao što sam već rekao termin je malo nezgodan, ali isto je i ostalim timovima. Nismo svi 100 posto spremni a opet moramo pokazati tu želju i borbenost na terenu. Siguran sam da će sutra tako biti a onda će doći do izražaja i naš kvalitet i ostvarićemo ono što želimo.

Znamo da igramo protiv jednog ozbiljnog, velikog protivnika i to će nam dobro doći kako bismo se pripremili za sljedeći mjesec i baraž koji nam je objektivno najvažniji. Ipak, bez obzira na to mislim da će svi koji istrče na teren maksimalno se boriti kako bismo ostvarili dobar rezultat“, pojasnio je.

Ukoliko dobije priliku da brani mrežu bh reprezentacije Begović ističe da je spreman izaći među stative.

Da, želim naravno da poslije duže vremena ponovo stanem na gol reprezentacije. Bilo bi to lijepo i biću spreman ako selektor tako odluči. Kao i svi igrači, nadam se tome, ali bez obzira hoću li igrati ili ne, zadovoljstvo je biti dio ove ekipe. Bez obzira koliko nastupa imao, za mene je uvijek velika čast dobiti priliku da obučem dres svoje zemlje”, zaključio je Begović.