Preduzete sve dezinfekcione mjere da sutrašnja utakmica i drugi mečevi budu sigurni

U vrijeme pandemije i opasnosti od novog koronavirusa COVID-19 jedna od najpogođenijih oblasti ljudskog života su sportska natjecanja.

Nakon prvobitnog otkazivanja svih sportskih susreta, međunarodne i lokalne sportske organizacije su pristupile izradi planova postepenog vraćanja sporta na terene, uz maksimalnu zaštitu sportista, ali i ostalih aktera.

Tako su se na zelene travnjake vratili i međunarodni i nacionalni nogometni susreti, a ovog vikenda i u ponedjeljak Zenica je domaćin prvih velikih međunarodnih susreta, pa su tako u Trening kampu Crkvice bili gosti omladinci Velsa, a na Bilino polje dolaze nacionalna selekcija Poljske.

Nogometni savez BiH (NS BiH) je maksimalno ozbiljno i prema međnarodnim procedurama pristupio pripremi ovih susreta i u segmetu epidemiološke sigurnosti učesnika, pa je zatražena i dobijena stručna pomoć Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), saopćio je Institut.

Još prije desetak dana izrađeni su Plan i Protokol mjera profesionalne dezinfekcije, u više navrata na svim ključnim lokalitetima, uz korištenje dezinekcionih sredstava koja se nalaze na listi dozvoljenih hemijskih sredstava nadležnih organa Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Svaki pojedinačni potez, mjera, korištena oprema poput kombinezona, HTZ opreme, maski sa filterima, motornih i ručnih uređaja za vršenje dezinfekcije, strogo se kontroliraju, prate, evidentiraju. Mogu izraziti zadovoljstvo što su sve naše preporuke, savjeti shvaćeni maksimalno ozbiljno od strane rukovodilaca Centra i ljudi iz Saveza, a to i nije bio problem jer su identični onome što od njih traže međunarodne nogometne asocijacije”, kazao je načelnik Službe za DDD poslove Instituta Admir Gluhić.

Foto: INZ
Foto: INZ

Osim dezinfekcije, radilo se na uklanjanju krutog otpada, ispiranju podnih površina, a tretirani su ukupno dvadeset tri ključna lokacije i površine na Bilinom polju i Trening kampu Crkvice, i to u četvrtak i petak u Crkvicama, te danas (nedjelja) i sutra (ponedjeljak) na Bilinom polju.

U INZ-u su ističu da je epidemiološka priprema svlačionica, tunela, hodnika, sala, i dodirnih tačaka na samim terenima obavljena na maksimalno profesionalan način, po najviši EU standardima, te da sad preostaje i da naši Zmajevi, nakon pobjede omladinaca nad Velsom u Trening kampu i sjajnog boda u Firenci sa Italijanima, uspjehom protiv Poljaka u ponedjeljak zaokruže odličnu septembarsku priču iz Zenice.