Čekaju se i posjete: Uhapšenim policajcima omogućen kontakt s porodicom

Policajcima uhapšenim u akciji “DAR 1” Sud je konačno omogućio kontakt s prodociom, i to nakon što je uvažena žalba advokata odbrane.

Advokatica Lejla Čović za Patriju je kazala da je osumnjičenima nakon žalbi omogućena komunikacija sa najbližim članovima prodice. To su supruga, djeca i roditelji.

Podsjećamo, njima je, kakao je Patria pisala, bila zabranjena i komunikacija s trećim licima, to jeste i članovima porodice i advokatima.

O kršenju ovih ljudskih prava postoji i presuda Ustavnog suda BiH u slučaju Amira Zukića kada je Ustavni sud BiH utvrdio povredu prava na porodičan život iz člana II/3.f) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 8. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Tada je Ustavni sud ukinuo Rješenje Općinskog suda u Sarajevu broj 65 0 K 595527 17 Kv 13 od 17. marta 2017. godine i Rješenje Općinskog suda u Sarajevu broj 65 0 K 595527 16 Kpp od 9. marta 2017. godine u dijelu koji se odnosi na posjete porodice (supruge i djece) apelantu za vrijeme trajanja mjere pritvora.

Također, istim rješenjem apelantu je zabranjeno korištenje telefona u pritvorskoj jedinici Kazneno-popravnog zavoda Zenica za vrijeme trajanja mjere pritvora iz člana 146. stav 1. tačka b) ZKPFBiH ili do druge odluke suda. Stavom III istog rješenja izričito je Predmet broj: AP-1332/17 15 Odluka o dopustivosti i meritumu navedeno da se „ove zabrane (…) ne odnose na kontakt sa braniocima, te pritvorenik ima pravo slobodne i neometane veze s braniocima“.

Inače, porodicama je onemogućena i posjeta zbog epidemiološke situacije, pa se otvoreno postavlja pitanje zbog čega je ovakav pristup policajcima. O ovom apsurdu nedavno je govorio i Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBIH kazavši da je neophodno da kazneno popravni zavodi omoguće uslove za posjete, a da Krizni štab nije zabranio posjete zatvorenicima ili pritvorenicima.