Čelik na potezu: Komisija za sigurnost podržala Čamparine izmjene zakona o policiji

Komisija za sigurnost Skupštine Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici jednoglasno je podržala Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama unutrašnjim poslovima KS i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama policijskim službenicima KS čiji je predlagač zastupnik Aljoša Čampara.

Čampara je 1. septembra uputio prijedlog za usvajanje po hitnom postupku ovih zakona predsjedavajućem Skupštine KS Mirzi Čeliku i Kolegiju Skupštine KS i to na prvoj narednoj sjednici.

Čampara je ranije naglasio da su ovi zakoni potrebni kako bi se omogućilo upošljavanje policajaca u MUP KS, a već krajem godine Upravi policije će nedostajati 580 policajaca što će utjecati i na sigurnost u glavnom gradu BiH.

Zakonska rješenja ranije je već u proceduru uputio ministar unutrašnjih poslova KS Ismir Jusko, ali je zbog velikog broja amandmana koje je uputio ministar finansija Jasmin Halebić (SDA) zaustavljena ta procedura i Vlada još nije utvrdila ova zakonska rješenja.

Podršku dopunama oba zakona dali su predstavnici Ambasade SAD-a, OHR-a, Uprave policije i Sindikata policije KS, kao i svi članovi radne grupe koji su formirani rješenjem ministra unutrašnjih poslova KS i koji su direktno bili uključeni na definisanju predmetnih zakona.

Sada se očekuje da predsjedavajući Skupštine zakaže sjednicu kako bi se usvojila ove izmjene zakona.