Načelnik Hadžibajrić nagradio najbolje mlade geografičare Evrope

Dva učenika Prve bošnjačke gimnazije Sarajevo Fatih Žgalj i Ahmed Čomor osvojili su srebrenu i bronzanu medalju u kategoriji seniora na 6. Evropskoj geografskoj olimpijadi. S obzirom da je riječ o prestižnim priznanjima, općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić odlučio je ugostiti i nagraditi ovu dvojicu uspješnih, vrijednih i pametnih mladih ljudi.

U društvu Fatiha i Ahmeda bio je i njihov profesor Sead Srna koji ih je pripremao za ovo takmičenje, a zbog trenutne situacije usljed pandemije korona virusa, održano je u online formi i to u organizaciji Centra za talente Srbije, krajem augusta. Profesor Srna je kazao da je na takmičenju u dvije kategorije (juniori i seniori) učestvovalo 112 učesnika iz 15 evropskih zemalja. „Olimpijada se bazira na međunarodnim programima Cambridge-a i Oxford-a, zadaci su vrlo kompleksni, zahtjevni i isključivo su na engleskom jeziku, što uspjeh naša dva takmičara čini još većim“, pojasnio je profesor Srna.

Fatih i Ahmed su se zahvalili načelniku Hadžibajriću na prijemu i nagradama, a susretu je prisustvovala i pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Lejla Dizdarević. Priliku da predstavljaju svoju zemlju na evropskoj smotri najboljih geografičara Fatih i Ahmed su dobili zahvaljujući svojim prethodnim uspjesima na kantonalnom takmičenju, ali prije svega njihovom predanom radu.

„Pripremali smo se danima zajedno sa našim profesorom Srnom. Imamo vrhunsku literaturu, a dosta materijala se može pronaći i na internetu“, rekli su nam mladi učenici Ahmed i Fatih. Inače Fatih Žgalj je stanovnik općine Stari Grad i bivši učenik OŠ „Hamdija Kreševljaković“ na Vratniku. Tokom svog školovanja osvojio je brojna priznanja na općinskim i kantonalnim takmičenjima iz raznih predmeta. Prije dvije godine na Svečanoj sjednici Općinskog vijeća Fatih je dobio zahvalnicu načelnika Hadžibajrića kao doprinos za afirmaciju Općine Stari Grad.

Ovim potezom načelnik Ibrahim Hadžibajrić je po ko zna koji put pokazao svoju opredjeljenost ka uspješnim i nadarenim mladim ljudima iz sfera obrazovanja i sporta. U nedostatku jasnih i sistemskih rješenja za podršku ovim ljudima, načelnik Hadžibajrić i Općina Stari Grad su uvijek pronalazili način da pomognu u okviru realnih mogućnosti, a to će se definitivno nastaviti i u budućnosti.