Cikotić bez jasnog plana: Priliv migranata smanjen zbog pandemije

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić (SDA) odgovorio je zastupniku Predstavničkog doma PS BiH Nenadu Nešiću na pitanje koje je postavio na današnjoj sjednici kako riješiti pitanje migrantske krize i identifikacije istih.

„U prvih 8 mjeseci ove godine priliv migranata je smanjen prvenstveno zbog pandemije. Smanjen je za nekih 39% jer je u ovom periodu registorvana 11.292 migranata. Većina migranata dolazi iz Afganistana, pa onda ide Pakistan, Bangladeš, Maroko, Irak i na toj listi je i Iran, Tunis, Alžir i Egipat. Da bismo shvatili njihov status od 11.292 njih 10.000 izrazilo je namjeru za traženje azila. Samo je njih 185 zaista podnijelo zahtjev. Migranti manipuliraju tim institutom traženja azila. BiH ne predstavlja državu zanimljivu kao krajnju odrednicu za migrante. Istočna granica prema Srbiji i Crnoj Gori je porozna“, kazao je Cikotić.

On je kazao da se posljednjih nekoliko sedmica primjećuje trend opadanja ulazaka u BiH i da je daljnji fokus na zatvaranju istočne granice i smanjenja priliva.

„Identifikacija migranata ostaje problem jer mali broj njih ima neku vrstu identifikacije. Treba dodatno podići kvalitet instituta azila, sa pravosudnim sistemom treba urediti procesuiranje migranata jer imamo porast činjenja krivičnih djela. Prije neke tri sedmice je Vlada Pakistana izrazila namjeru da potpiše sporazum o readmisiji“, kazao je Cikotić.

Nešić je kazao da nije zadovoljan odgovorom jer nije čuo nijednu mjeru kako će se ograničiti ulazak migranata i on je kazao da bi se trebala uspostaviti saradnja sa EU jer je ovo i njihov problem.