Delegacija Svjetske zdravstvene organizacije posjetila Federalno ministarstvo zdravstva

Federalni ministar zdravstva prof. dr. Vjekoslav Mandić i predstavnici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva sastali su se danas u Sarajevu sa predstavnicima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) koji ove sedmice borave u posjeti Bosni i Hercegovini.

U delegaciji SZO koja je posjetila Ministarstvo bili su Fabio Scano, ekpert za vanredne situacije, Ardita Tahirukaj, ekspertica za osnovne zdravstvene usluge i Martha Scherzer ekpertica za kriznu komunikaciju, te šef Ureda SZO u BiH Victor Oslavszky, razgovaralo se o sveukupnom odgovoru na pandemiju COVID-19, kao i mjerama koje se provode na području Federacije BiH u borbi protiv ove zarazne bolesti.

Ministar Mandić upoznao je predstavnike SZO sa trenutnom epidemiološkom situacijom na području Federacije BiH, mjerama koje su se provodile s početkom pandemije, kao i mjerama koje su trenutno na snazi, te aktivnostima koje zdravstveni sistem u Federaciji BiH provodi u cilju kontrole infekcije.

S tim u vezi, konstatirao je da se zahvaljujući uvedenim mjerama i angažmanu zdravstvenih profesionalaca uspio izbjeći nagli porast slučajeva infekcije, čime se zdravstvenim ustanovama i sistemu omogućilo da se što bolje pripreme za predstojeći period pandemije.

Predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije izrazili su zadovoljstvo provedenim mjerama, kao i aktivnostima i naporima koje zdravstveni sistem u Federaciji BiH ulaže u borbi protiv pandemije COVID-19, te naglasili neophodnost daljnjeg jačanja kapaciteta i podrške zdravstvenom sistemu u FBiH obzirom na izazove koje sa sobom nosi pandemija COVID-19 u narednom periodu kao što je otvaranje škola te boravak u zatvorenim prostorima tokom jeseni i zime.

Istaknuli su da za razliku od prvobitnog lockdowna koji je uvela većina zemalja u ovoj fazi pandemije u ovisnosti od epidemiološke situacije potrebno djelovati što više na lokalnom, a ne državnom ili regionalnom nivou.

Na sastanku je konstatirano da je dosadašnja saradnja SZO i Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo FBiH bila odlična, te je istaknuta spremnost za nastavak i jačanje saradnje u narednom periodu, kako u tehničkom i stručnom smislu, tako i u vidu osiguranja dodatnih količina medicinske opreme.