Zašto hrana sa “negativnim kalorijama” nije dovoljna u zdravoj ishrani?

Iako voće i povrće može biti niskokalorično ili pružiti dobar izvor vlakana, i dalje se računa u dnevnom unosu i zapravo nisu “negativna kalorijska” hrana.

Tijelo sagori određenu količinu kalorija dok odmara. Ta metabolička rata, ili RMR, uzima u obzir visinu, težinu i starost, kao i energiju potrebnu za normalne tjelesne funkcije kao što su disanje i pumpanje krvi.

Slijedeći faktor koji treba uzeti u obzir sa metabolizmom, jeste termički efekat hrane, ili količina energije koja se koristi za žvakanje, probavu i skladištenje hranjivih tvari. U tu svrhu koristi se otprilike 10 posto kalorija koje izgorimo svaki dan.

I iako postoji manji porast potrošnje energije nekoliko sati nakon što smo pojeli hranu (čak i niskokaloričnu), ne očekujte da će to rezultirati dodatnim gubitkom težine. Tjelesna aktivnost, bilo da se radi o aktivnostima svakodnevnog života ili aktivnosti fitnesa, također se mora uzeti u obzir pri računanju ukupno potrošenih kalorija u jednom danu.

Celer je obično na vrhu liste, nakon čega slijede salata, krastavac i nekoliko agruma. Ova hrana sadrži slične profile – niskokalorična je i ima velike količine vode. Ova niskokalorična hrana bogat je dodatak uravnoteženom planu ishrane, ali nema dovoljno proteina i masti da bi bila jedini izvor ishrane.

Prebacivanje fokusa daleko od određene hrane i koncentrisanje napora na uspostavljanje zdravog načina prehrane je održiviji i fleksibilniji pristup hrani koji uključuje razne vrste. Sa više od 70 posto odraslih osoba koji imaju “prekomjernu tjelesnu težinu” ili veću tjelesnu masu, postoji interes i potreba za jasnoćom kad je riječ o sigurnim, zdravim i održivim pristupima mršanja.