Direktorica Opće bolnice Konjic sama sebi povećavala platu do čak 6.500 KM

Direktorica Opće bolnice Konjic, Suzana Sokolović Begić, postepeno je sebi povećavala platu koja je mjesečno iznosila 6.500, što je Uredu za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine bilo sporno, te su to naveli u svom izvještaju.

U periodu od januara do novembra 2019. godine sadašnja direktorica je ove poslove obavljala i u svojstvu vršiteljice dužnosti, a u ranijem razdoblju također je bila direktorica. Mjesečna osnovna neto plata direktorice utvrđena je u iznosu od 3.800 KM, u skladu sa Ugovorom o plati, pravima i obavezama direktora iz 2015. godine, kao i njegovim aneksima iz 2018. godine, zaključenim s Upravnim odborom.

Kako stoji u revizorskom izvještaju za prošlu godinu, novim Aneksom ugovora iz septembra 2019. godine osnovna neto plata povećana je na 3.950 KM.

Pored toga, shodno ugovoru i aneksima, osnovna plaća direktorice uvećava se 10% za obavljanje poslova specijaliste tokom vršenja funkcije direktora i dodatke u skladu sa Pravilnikom o radu (dodatak na uvjete rada 7%, zvanje primarijusa 3% i položajni dodatak kao šef odjeljenja 10%).

“Utvrdili smo da je direktorica tokom 2017. godine donijela odluke kojima je sebi odredila novčane dodatke na osnovnu plaću: za pregled pacijenata prilikom izdavanja liječničkih uvjerenja i sistematskih pregleda radnika u iznosu od 100 KM mjesečno, za obavljanje poslova akreditacije aktivnosti porodilišta u iznosu od 200 KM mjesečno i za dolaske na intervenciju izvan radnog vremena u iznosu od 50 KM po dolasku.”, naveli su revizori.

Također, u 2018. godini donijela je Odluku kojom je sebi utvrdila i novčani dodatak na plaću za rad supervizora u pripravnosti u iznosi od 700 KM mjesečno. Shodno navedenom, tvrdi se u izvještaju, neto plaća direktorice za juli i decembar 2019. godine iznosila je 6.507 KM, prenosi Oslobođenje.

“Imajući u vidu da je Pravilnikom o radu definirano da plaću direktorice utvrđuje Upravni odbor i da su sve ove odluke donesene pozivajući se na član 17. Statuta, kojim nije definirana mogućnost donošenja ovakvih odluka, već su definirane generalne odgovornosti direktorice u rukovođenju Bolnicom, ne možemo potvrditi osnovanost za donošenje odluka o utvrđivanju novčanih dodataka na osnovnu plaću direktorice u ukupnom iznosu od 1.000 KM mjesečno i 50 KM po dolasku na intervenciju izvan radnog vremena.” objavljeno je.

Troškovi ostalih primanja, naknada i prava zaposlenih u bolnici iskazani su u iznosu od 437.725 KM, u okviru kojih su najznačajniji: naknada za ishranu tijekom rada (350.994 KM), naknade troškova prijevoza na posao i sa posla (28.074 KM), za odvojeni život (19.005 KM), za stručno usavršavanje i osposobljavanje (11.806 KM), otpremnine prilikom odlaska u penziju (8.923 KM) i pomoć i naknade troškova sahrane u slučaju smrti (8.381 KM).

“Obavljenom revizijom utvrdili smo da se prilikom obračuna i isplate plaća ne primjenjuje dosljedno Pravilnik o radu Bolnice, u dijelu koji se odnosi na obračun pripravnosti liječnika, noćni rad i plaću direktorice.”, stoji u revizorskom izvještaju konjičke bolnice za 2019. godinu.