Dvije kineske fondacije uputile pomoć BiH vrijednosti preko 100 hiljada američkih dolara

Kineske fondacije “Fosun Foundation“ i “Cancer Foundation“ dodijelile su pomoć stanovnicima BiH za borbu protiv bolesti Covid-19.

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine je donaciju “Fosun Foundation“ koja se sastoji od PCR kitova uručila Veterinarskom fakultetu u Sarajevu u ukupnom iznosu od 2.827 testova, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske u iznosu 1.733 testa i Pododjelu za javno zdravstvo Brčko distrikta u iznosu 240 testova.

Ova donacija je uručena 12. augusta, a ukupne je vrijednosti 34.000 američkih dolara (USD).

Druga donacija je uručena 4. septembra a za BiH ju je isporučila “Cancer Foundation“. Stanovnicima BiH dodijeljeni su Combo IgM/IgG brzi testovi.

Donacija je raspoređena prema sljedećem omjeru: Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH sa iznosom 2.945 komada, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske u iznosu 1.805 komada i Pododjelu za javno zdravstvo Brčko distrikta 250 komada.

Vrijednost ove donacije je 70.000 USD.

Ovu donaciju za žitelje BiH su osigurale fondacije Narodne Republike Kine i predstavlja još jednu u nizu dosadašnjih pomoći Bosni i Hercegovini u borbi protiv opakog virusa.