Fatima Mušić Manojlović: Prva pilotkinja u Bosni i Hercegovini

Na današnji dan 1931. godine rođena je Fatima Mušić Manojlović, prva žena u BiH koja je završila pilotsku obuku i uspješno samostalno letjela.

Fata je bila prva žena pilot u Bosni i Hercegovini ikada. Uspješno je završila obuku na Trojki u I. klasi pilotske škole Aerokluba Sarajevo I 11. septembra 1950.godine, dobila Svjedočanstvo koje su potpisali sekretar Aerokluba Mihajlo Meljnikov, upravnik pilotske škole Milivoj Belančić i predsjednik Aerokluba Dragutin Braco Kosovac. Fata je bila član Aerokluba Sarajevo od 1948, kada je na aerodromu Butmir.

Foto: Aeroklub Sarajevo
Foto: Aeroklub Sarajevo

Fatima se 1948. godine iz mladalačkog hobija priključila novootvorenom Aeroklubu Sarajevo u Butmiru, s namjerom da se učlani u modelarsku sekciju. Umjesto toga, nakon testnog kruga jedrilicom tokom kojeg je slučajno povukla ručku i poletjela dvadesetak centimetara iznad zemlje, odlučila je da poslije završene gimnazije započne pilotsku obuku.

U prvoj klasi pilotske škole Aerokluba Sarajevo Fatima se jedina obučavala za vožnju motornog aviona, tzv. Trojke. Obuku za vožnju aviona započela je u maju 1950. godine, a 11. septembra iste godine školu je završila s vrlodobrim (4) uspjehom, dobila svjedočanstvo i zvanje pilotkinje, te tako postala prva pilotkinja u BiH. Školu je okončala nakon 95 letova, od čega je 15 bilo samostalnih.

Obuka na Trojki je počela 17. maja 1950, Fata ju je završila 18. augusta 1950, a ispitni let je uradila 12. septembra 1950, poslije ukupno 95 letova, od čega 15 samostalnih i u ukupnom trajanju 19 sati i 15 minuta.

Foto: Aeroklub Sarajevo
Foto: Aeroklub Sarajevo

Iako je kasnije odlučila da karijeru nastavi u drugom smjeru, Fatima je bila među prvim ženama u BiH koje su zakoračile u do tada muški prostor. Fatima Mušić Manojlović umrla je 16. jula 2019. godine, i bit će zapamćena po djelovanju koje je pokazalo da žene, jednako kao i muškarci, mogu sjediti u pilotskim kabinama i pilotirati samostalno.

Nažalost, Fatima nas je napustila preminula je 16. jula 2019. godine.