Povodom svjetskog dana srca: Mladi održali simboličnu šetnju za zdravo srce

Svjetska zdravstvena organizacija je 2000. godine ustanovila obilježavanje Svjetskog dana srca 29. septembra sa ciljem podizanja svijesti ljudi širom svijeta o kardiovaskularnim bolestima, među kojima su i moždani i srčani udar, koji su vodeći uzroci smrti i invaliditeta u svijetu.

U vremenu kada se suočavamo sa pandemijom koronavirusa posebno je važno zdravstveno pitanje oboljelih od kardiovaskularnih bolesti. Oni spadaju u ranjivu grupu bolesnika kod kojih se u slučaju pojave koronavirusa, mogu razviti komplikacije bolesti i teža klinička slika.

Aktivi mladih 10 političkih stranaka su se ujedinili i poslali snažnu poruku da je zdravlje na prvom mjestu te da je neophodno usvajati zdrave stilove života. Simboličnom šetnjom kroz grad su obilježili ovaj značajan datum koji se odnosi na zdravlje srca i prevenciju kardiovaskularnih bolesti.

Foto: Semberija.info
Foto: Semberija.info

Ovim putem su javno pozvali građane da više vode računa o svom zdravlju i podrže sve aktivnosti koje promovišu zdrav način života, prenosi Semberija.info.