FIFA potvrdila novu odluku o promjeni reprezentacije

Međunarodna nogometna asocijacija (FIFA) potvrdila je odluku po kojoj će fudbaleri u budućnosti moći mijenjati reprezentaciju za koju nastupaju.

Do sada je za igrača bilo moguće da promijeni zemlju za koju nastupa samo ako u seniorskoj konkurenciji nije odigrao takmičarski meč za sadašnju reprezentaciju, a sada je to moguće da igrači urade pod sljedećim uslovima: za reprezentaciju za koju nastupaju nisu odigrali više od tri utakmice; u vrijeme nastupa u tim utakmicama nisu bili stariji od 21 godine; nisu nastupili na Svjetskom prvenstvu ili na prvenstvu neke od konfederacija (Euro, Copa AmeriCa, Afrički kup nacija…); ukoliko je od posljednjeg nastupa u reprezentaciji prošlo najmanje tri godine; ukoliko su u vrijeme dok su nastupali za sadašnju reprezentaciju imali državljanstvo države za koju žele nastupati.

Do promjena je došlo zbog igrača Seville i nekadašnjeg člana Barcelone Munira El Haddadija koji je želio da nastupa za Maroko na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, to mu nije bilo omogućeno jer je 2014. upisao jedan nastup za Španiju, u tom duelu odigrao je 13 minuta.

Fudbaler se žalio Sudu za sportsku arbitražu (CAS) koji je presudio protiv njega, ali novom odlukom FIFA ispunjava uslove da igra za Maroko jer je od njegovog podsljednjeg nastupa za Španiju prošlo tri godine.

FIFA je objavila i da igrač može da se vrati nastupima za staru reprezentaciju u slučaju da za novu nije odigrao nijedan meč.

Promijenjen je i kriterijum prema kome igrači mogu da promijene državljanstvo ukoliko nisu igrali za matičnu zemlju. Ukoliko se igrač preseli u novu državu prije 10. godine, onda mora imati prebivalište najmanje tri godine.

Ukoliko se preselio između 10. i 18. godine mora da živi u novoj zemlji najmanje pet godina prije nego što ispuni kriterijum za dodjelu pasoša.