Foto/ Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti počelo obilježavanje godišnjice Prvog korpusa Armije RBiH

Na Šehidskom mezarju Kovači danas su brojne delegacije položile cvijeće i odale počast stradalim pripadnicima Prvog korpusa Armije RBiH koji je osnovan na današnji dan 1992. godine.

Cvijeće su položili predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH Željko Komšić i na mezar prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića.

Foto: Patria
Foto: Patria

Brojne delegacije danas su odale počast pripadnicima Prvog korpusa Armije RBiH, a obilježavanje će se završiti večerašnjom Svečanom akademijom na Kovačima.

Cvijeće se polaže i na ostalim mezarjima i grobljima.

Hvala vam što smo živi: Na današnji dan oformljen je Prvi korpus Armije RBiH

Podsjećamo, prvi korpus Armije RBiH sa sjedištem u Sarajevu formiran je ratne 1992. godine u okviru početne reorganizacije i okrupnjavanja brojnih novonastalih patriotskih jedinica, jedinica teritorijalne odbrane i rezervnog sastava MUP-a RBiH po odluci Vrhovne komande (Predsjedništvo RBiH) i njenog predsjednika Alije Izetbegovića.

Prvi korpus je dao ogroman doprinos odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine u proteklom ratu. Za prvog komandanta ove proslavljene operativno-taktičke formacije postavljen je Mustafa Hajrulahović Talijan. Tri brigade Korpusa ponijele su počasne nazive ”slavna”, a četiri ”viteška”.