Hvala vam što smo živi: Na današnji dan oformljen je Prvi korpus Armije RBiH

Prvi korpus Armije RBiH sa sjedištem u Sarajevu formiran je ratne 1992. godine u okviru početne reorganizacije i okrupnjavanja brojnih novonastalih patriotskih jedinica, jedinica teritorijalne odbrane i rezervnog sastava MUP-a RBiH po odluci Vrhovne komande (Predsjedništvo RBiH) i njenog predsjednika Alije Izetbegovića.

Prvi korpus je dao ogroman doprinos odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine u proteklom ratu. Za prvog komandanta ove proslavljene operativno-taktičke formacije postavljen je Mustafa Hajrulahović Talijan. Tri brigade Korpusa ponijele su počasne nazive ”slavna”, a četiri ”viteška”.

Ostali komandanti Prvog korpusa bili su i Vahid Karavelić i Nedžad Ajnadžić.

Od pripadnika Prvog korpusa Armije RBiH, 472 su nosioci najvišeg ratnog priznanja ”Zlatni ljiljan”, 29 pripadnika je odlikovano najvišim državnim priznanjima od Predsjedništva BiH i 19 pripadnika ratnim priznanjem ”Srebreni štit”.

Za doprinos odbrani grada Sarajeva i BiH, Prvom korpusu Armije Republike BiH dodijeljena je kolektivna Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva 2010. godine.

Prvi korpus je bio jedan od šest korpusa u sastavu Armije RBiH. Zona odgovornosti Prvog korpusa tokom agresije na BiH bilo je područje Sarajeva. Kako je Sarajevo bilo pod opsadom 1.425 dana, koja je jedno vrijeme sarađivala i sa jedinicama HVO-a iz Kiseljaka, Prvi korpus je imao primarni zadatak da spriječi upad srpskih jedinica u Sarajevo.

Godine 1992. Prvi korpus je brojao 34.500 pripadnika da bi broj narastao na 40.500 pripadnika 1995. godine.