Foto/Zlatni septembar: Osvijetljeni objekti u znak podrške djeci koja su preboljela rak

Svjetlosnom signalizacijom simbola borbe protiv raka na više objekata i zgrada data je podrška kampanji Zlatni septembar “Život poslije raka, borba se nastavlja”, u kojoj se ukazuje na probleme djece koja obole i prebole od raka.

U četiri bh. grada večeras su osvijetljeni različiti objekti, a u prijestonici BiH osvijetljeni su Zemaljski uzej, zgrada institucija Bosne i Hercegovine i Akademija likovne umjetnosti BiH.

Podrška stiže i iz Tuzle, gdje je osvijetljena zgrada Kantonalne privredne komore.

U Mostaru je simbolom obasjan Stari most, a u Bihaću Kapetanova kula.

Zlatni septembar je zapravo kampanja u kojoj se mjese dana podiže svijet o kancerogenim oboljenjima djece.

Kampanju organizuje Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”, odakle su najavljene različite aktivnosti.

Borba koju prolaze mališani oboljeli od raka, ali i njihove porodice, je mukotrpna, teška i duga, a nerijetko nakon izlječenja prisutne su i brojne posljedice samog liječenja s kojima se moraju nositi, poručili su organizatori kampanje.

“Upravo tokom ovog, nama bitnog, mjeseca želimo ukazati na probleme s kojima se susreću mališani i porodice nakon intenzivnog bolničkog liječenja te na njihove potrebe nakon izlaska iz bolnice. Cilj Zlatnog septembra i jeste da podignemo svijest o svim aspektima borbe sa dječijim rakom, kako u periodu boravka u bolnici, tako i o periodu povratka u matičnu sredinu nakon liječenja. Činjenica da troje od četvero djece pobijedi u borbi protiv raka, dovoljno govori sama za sebe. Za četvrtu porodicu dogodi se nezamislivo“, naveli su ranije u saopćenju za medije iz ovog Udruženja.