Grad Sarajevo nastavio izgradnju biciklističke staze na području općine Novo Sarajevo

Grad Sarajevo će uskoro na dionici od III do VI transverzale imati jednosmjernu biciklističku stazu, a danas je započeta izgradnja od Elektroprivrede do Otoke.

Staza će biti duga oko 4 km i gradit će se fazno po evropskim standardima, na potezu Nedžarići-Skenderija. Duž staze predviđena je horizontalna i vertikalna signalizacija.

“Projekat izgradnje biciklističke staze je jedan od najznačajnijih infrastukturnih saobraćajnih projekata aktuelne gradske administracije. Ova nova vrsta biciklističke infrastrukture velikim dijelom doprinosi rasterećenju javnog gradskog prijevoza. U prilog tome govore statistike konstantnog porasta broja aktivnih biciklista, a pogotovo mladih koji ovo prijevozno sredstvo koriste, ne samo rekreativno, već i za transport”, ističe gradonačelnik Sarajeva, Abdulah Skaka.

U posljednje vrijeme, a posebno tokom vanredne situacije izazvane pandemijom koronavirusa, pojačana je svijest o korištenju bicikla kao sve poželjnijeg, zdravijeg, praktičnijeg i jeftinijeg načina prijevoza u urbanim sredinama.