Hrana koja održava zdravlje pluća

Održavati pluća zdravim bitno je za vitalnost čitavog organizma.

Ipak, zajednički faktori, uključujući izlaganje duhanu i toksinima, kao i konzumiranje nezdrave hrane, može utjecati na zdravlje pluća.

Međutim, istraživanja su pokazala da promjene u načinu života, kao i ishrana bogata hranjivim tvarima, mogu pomoći u zaštiti pluća i čak smanjiti oštećenja i simptome bolesti.

Cvekla i repa

Ovo povrće sadrži spojeve koji stabilizuju funkciju pluća. Cvekla i repa su bogate nitratima, koji su pokazali da imaju koristi kod funkcije pluća. Nitrati pomažu u opuštanju krvnih arterija, smanjenom krvnom pritisku i stabilizuju potrošnju kisika. Osim toga, cvekla i repa su pune magnezija, kalija, vitamina C i karotenoidnih antioksidanata – od kojih su svi bitni za zdravlje pluća.

Paprike

Paprike su među najbogatijim izvorima vitamina C, antioksidanata topljivih u vodi. Unos dovoljnih količina vitamina C je posebno važan za osobe koje su pušači. Zapravo, zbog štetnih posljedica dima cigarete na antioksidantne tvorevine, preporučljivo je da ljudi koji puše unose više od 35 mg vitamina C dnevno . Konzumiranje samo jedne paprike srednje veličine (119 grama) donosi oko 169 posto preporučenog unosa vitamina C.

Jabuke

Istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje jabuka može pomoći u poboljšanju funkcije pluća. Jabuke su povezane i sa nižim rizikom od astme i raka pluća. To može biti posljedica visoke koncentracije antioksidanata u jabukama, uključujući flavonoide i vitamin C.

Tikva

Tamno obojeno meso bundeve sadrži razne biljne spojeve koji unaprijeđuju zdravlje pluća. Posebno su bogate karotenoidima, uključujući beta karoten, lutein i zeaksantin (moćna antioksidacijska i antibakterijska svojstva). Studije pokazuju da je veći nivoi krvi sa karotenoidima su povezani sa boljom funkcijom pluća kod starije i mlađe populacije.

Kurkuma

Kurkuma se često koristi za poboljšanje zdravlja organizma zbog svojih jakih antioksidantnih i antibakterijskih funkcija. Kurkumin, glavni aktivni sastojak u kurkumi, može biti posebno koristan za podupiranje funkcije pluća. Osim toga, plućna funkcija pušača koji su imali veći unos kurkumina bio je znatno veći od pušača koji su imali nizak unos kukrumina.