Indija zabranila PUBG Mobile i još više od 100 drugih aplikacija

Indija je zabranila više od 100 aplikacija povezanih s Kinom, uključujući popularnu mobilnu igru PUBG, pozivajući se na zabrinutost oko cyber sigurnosti dok eskaliraju geopolitičke napetosti na granici ovih dviju susjednih država.

Indijsko Ministarstvo za elektroniku i informacijske tehnologije zabranilo je 118 aplikacija koje su procijenili “štetnim za suverenitet i integritet Indije, obranu Indije, sigurnost državnog i javnog poretka”.

Ovaj potez trebao bi pomoći “zaštiti interese indijskih korisnika mobilne i internetske mreže”.

Ova odluka je ciljani potez kako bi se osigurala sigurnost i suverenitet indijskog internetskog prostora”, izjavili su iz Ministarstva, a piše Tech Crunch.

Indijske vlasti su u lipnju zabranile 59 aplikacija koje su napravile kineske kompanije, a među njima se našao i TikTok koji je bio iznimno popularan u Indiji.

Na listi nove zabrane našle su se aplikacije WeChat Work, Tencent Weiyung, pretraživač sistema Baidu, igra Rise of Kingdoms, VPN za TikTok, Mobile Taobao, Youko, Sina News, CamCard i mnoge druge.

Među zabranjenim aplikacijama našla se i popularna igra PUBG Mobile, ali ne i njene verzije za desktop i konzole. PUBG Mobile je daleko najpopularnija, a u Indiji je igra oko 40 miliona aktivnih igrača mjesečno.

Indijske vlasti su kazale da su dobile nekoliko prijava koje se odnose na zloupotrebu aplikacija, a neke od njih su navodno korištene za krađu podataka korisnika i slanje na servere koji se nalaze izvan Indije.