Jedan od najzaslužnijih zašto se Olimpijada održala u Sarajevu: Godišnjica smrti Uglježe Uzelca

Uglješa Uzelac preminuo je na današnji dan, 6. septembra 1997. godine, u 59. godini života, a važio je za velikog patriotu. 

Preminuo je vršeći dužnost ambasadora Republike Bosne i Hercegovine u Sloveniji.

Uglješa Uzelac bio je gradonačelnik Sarajeva za vrijeme održavanja 14. Zimskih olimpijskih igara i pored Ante Sučića, jedan je od najzaslužnijih ljudi zbog kojih je ovaj veliki događaj i održan u našem glavnom gradu.

Uzelac je, za razliku od Sučića, dobio svoju ulicu, ali ona se nalazi 15-ak kilometara udaljena od centra grada, tačnije u naselju Doglodi. Stoga se s razlogom postavlja pitanje da li je gradonačelnik, koji je mnogo dao ovom gradu, zaslužio da bar polovina građana ima piliku češće kročiti njegovom ulicom, što trenutno nije slučaj s obzirom da se pomenuta ulica nalazi na samoj periferiji grada.

Ulica Uglješe Uzelca udaljena je nekih 15-ak km od centra grada
Ulica Uglješe Uzelca udaljena je nekih 15-ak km od centra grada

Uglješa Uzelac rođen je u selu Ivanjska, kraj Banje Luke 1938. godine. Srednju školu pohađao je u Sarajevu, gdje je i diplomirao na Ekonomskom fakultetu. Jedno vrijeme obnašao je funkciju direktora UPI Banke.

Za gradonačelnika Sarajeva imenovan je u 1983. godine i ostao je na tom položaju do 1985. godine.

Na polovini njegovog mandata u Sarajevu se održavao jedan od najznačajnijih događaja, koji je naš grad učinio poznatim u svijetu, a upravo značajnu ulogu u organizaciji 14. Zimskih olimpijskih igaraza, imao je Uzelac, kao član organizacionog odbora.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Za one koji se ne sjećaju, značajno je spomenuti da je 60-tih godina igrao košarku u “Bosni” u generaciji Nikole Bilića, Čede Đuraškovića, Mirze Kulenovića, Pere Lovrenovića, Esada Pilava, Miše Begovića i kako to njegovi prijatelji šaljivo opisuju: “Iako nije bio ni blizu dva metra, igrao je centra“.

Nešto kasnije bio je i predsjednik Skupštine Košarkaškog kluba “Bosna”, a također i predsjednik Košarkaške unije SFRJ.

Još jedna značajna funkcije veže se za ime Uglješe Uzelca, a kako smo i naveli na početku teksta, bio je ambasador Bosne i Hercegovine u Sloveniji, prenosi Historija.ba.