Krizni štab MZ KS: Evidentno značajno poboljšanje epidemiološke slike u Kantonu Sarajevo

Na današnjoj press konferenciji, predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS prof.dr. Aida Pilav iznijela je podatke o aktuelnoj epidemiološkoj slici u Kantonu Sarajevo.

U protekla 24 sata, evidentirano je 39 novozaraženih osoba. U istom periodu je izliječeno i oporavljeno također 39 osoba, jedna osoba je preminula od koronavirusa, a urađeno je 409 testova. U Klinici Podhrastovi na KCUS-u hospitalizirano je 24 oboljelih, uz pet otpuštenih osoba.

Uz dnevni epidemiološki bilten, predsjednica Pilav je javnosti predočila i rezultate mjesečnih analiza koje Zavod za javno zdravstvo KS redovno prati i izrađuje.

Od završetka lockdown-a u KS od 1. juna do 14. septembra ove godine zabilježena su dva perioda pojačane zaraze, tzv. pikovi, i to početkom sedmog mjeseca i u prvoj sedmici osmog mjeseca. Nakon toga je uslijedio pad broja novozaraženih, što implicira dobrom realizacijom javno- zdravstvenih mjera, saopćila je Vlada KS.

U nastavku je došlo do značajnog pada broja novozaraženih kroz sedmice, da bi u 15. sedmici, u kojoj se sada nalazimo, sedmični broj novih slučajeva iznosio 191.

“Ovaj podatak pokazuje lagani porast u odnosu na prethodnu sedmicu, ali to još uvijek nije zabrinjavajuće”, poručila je dr. Pilav.

Ona je ponovno istakla da je za praćenje epidemije u KS značajan tzv. reprodukcijski broj koji se kreće oko jedan, tačnije 0,98, što se ocjenjuje jako dobrim, jer govori o usporavanju epidemije u KS. To znači da jedan novozaraženi zarazi nešto manje od jedne osobe. Kretanje dnevnog prosjeka novozaraženih na 100.000 stanovnika, na osnovu sedmodnevnog prosjeka, je također vrlo značajan indikator u praćenju epidemije. On u KS iznosi 6,6 dnevno oboljelih na ovaj broj stanovnika. Taj broj je krajem sedmog i početkom osmog mjeseca iznosio 22, što također potvrđuje obim pada novozaraženih od tog perioda do danas.

“Prema podacima obavljenih analiza, svaki broj novozaraženih je visok, ali posmatrajući period koji smo imali sredinom ljeta, danas imamo značajno poboljšanje. Spomenut ću da naši sugrađani dobro provode javno-zdravstvene mjere i to daje ovakve rezultate”, istakla je predsjednica Pilav.

Poručila je da će Krizni štab na temelju kretanja broja novozaraženih, sa resornim ministarstvima u Vladi KS i nadležnim institucijama korigovati javno-zdravstvene mjere, posebno u domenu obrazovanja i pohađanja nastave u školama. Do sada je u KS je obrađeno 37.206 testova, a u posljednje vrijeme broj novozaraženih iznosi osam do deset posto od broja testiranih osoba.

Od ukupnog broja aktivnih slučajeva zaraze koronavirusa, pet do osam posto bude hospitalizirano, sa teškim ili srednje teškim kliničkim slikama. Žene čine 46 posto od ukupnog broja oboljelih, a najveći broj novozaraženih se bilježi kod radno aktivnog stanovništva, i to u dobi od 36 do 50 godina, kao i u dobi od 19 do 35 godina.

Broj novozaražene djece u dobi do šest godina i do 18 godina je znatno niži, kao i broj oboljelih osoba iznad 65 godina. Najveći broj ukupnih slučajeva zaraze je zabilježen u najmnogoljudnijim općinama, kao što su Novi Grad, Novo Sarajevo i Ilidža.

Trenutno se na osnovu rješenja Ministarstva zdravstva KS ili Kantonalne uprave za inspekcijske poslove u samoizolaciji nalazi 699 osoba.