Skaka: Jahićev Rječnik od interesa za Bošnjake i sve Bosance i Hercegovce kojima je maternji jezik bosanski

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka je sa Emirom Zlatarom, generalnim sekretarom Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) potpisao Sporazum o sufinansiranju izrade XI toma enciklopedijskog Rječnika bosanskog jezika.

Rječnik je nastao kao rezultat dvadesetogodišnjeg rada akademika prof. dr. Dževada Jahića, bh. lingviste i pjesnika, profesora na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, koji je, također, prisustvovao današnjem prijemu u Vijećnici.

Štampanje Rječnika prvo je podržalo Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca BiH, da bi potom druge državne ustanove i institucije potpomogle realizaciju ovog višetomnog rječnika. U konačnici, rječnik bi trebalo činiti 16 tomova.

“Rječnik bosanskog jezika do sada je jedan od najvećih projekata proučavanja i prezentiranja bogatstva bosanskog jezika. Ovo kapitalno djelo našeg uvaženog akademika Jahića je od općeg interesa za Bošnjake, kao i za sve Bosance i Hercegovce kojima je materinji jezik bosanski. Moramo intenzivirati afirmaciju bosanskog jezika i države Bosne i Hercegovine. Svjedoci smo učestalijih ciljanih ataka na bosanski jezik: na udaru je opstojnost naziva bosanskog jezika, djeci se osporava ustavno pravo da uče na svom materinjem bosanskom jeziku. Negiranje bosanskog jezika je otvoreni napad na državu Bosnu i Hercegovinu, na bošnjački narod čiji je materinji jezik bosanski i jedan od tri službena jezika BiH”, istakao je Skaka.

Foto: Grad Sarajevo
Foto: Grad Sarajevo

Smatra da je afirmacija jezika afirmacija našeg identiteta, kulture, tradicije: „Zato nam je čast što smo dio ovog izuzetno važnog projekta“, istakao je Skaka.

Akademik Jahić zahvalio se Gradu Sarajevu i gradonačelniku Skaki na konkretnoj podršci:

“Time je ova institucija prepoznala vrijednosti ovog projekta koji puno znači i za državu BiH i za grad Sarajevo. Prvi put građa bosanskog jezika predstavljena je u cjelini. Rječnik je najvećim dijelom naučni, ali je tako rađen da je metodološki prilagođen svima bez obzira kojom se profesijom bave”, kazao je Jahić.