U proteklom danu 270 novih slučajeva zaraze u BiH, 11 osoba izgubilo život

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12h) u Federaciji BiH prijavljeni su rezultati testiranja 1.728 uzoraka, od kojih je 193 pozitivnih na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama osim u Bosansko-podrinjskom. U entitetu RS je potvrđeno 77 novih slučajeva, što čini ukupan broj od 270 novozaraženih koronavirusom u BiH u proteklom danu. Registrovano je ukupno 11 smrtnih slučajeva.

U Federaciji BiH do sada je testiran 120.471 uzorak, a COVID-19 je potvrđen kod 12.484 osobe. Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH se oporavilo 8.798 pacijenata, u protekla 24 sata evidentiran je oporavak 266 pacijenata. Trenutno je aktivno 3.335 slučajeva-oboljelih od COVID-19.

Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH u protekla 24 sata prijavljeno je sedam smrtnih ishoda. Preminulo je šest muškaraca iz Bugojna, Mostara, Sarajeva, Tuzle, Visokog i Žepča, kao i jedna žena iz Jajca. S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 351, od čega je 231 osoba muškog i 120 osoba ženskog spola.

U Republici Srpskoj na koronavirus pozitivno je još 77 osoba, od 470 testiranih, saopšteno je u Banjaluci na konferenciji za novinare Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

U posljednja 24 časa prijavljena su četiri smrtna slučaja, a najveći broj pozitivnih je evidentirano u Banjaluci – 21.

Direktor Instituta Bransilav Zeljković rekao je da se može govoriti o stabilizaciji epidemiološke situacije, ali je i dalje ocjenjuje nepovoljnom.

On je pozvao roditelje čija su djeca danas krenula u školu, ali i cijelu zajednicu, na odgovornost i poštovanje preporučenih mjera, te podsjetio da su četiri najvažnije – nošenje zaštitnih maski, fizička distanca, lična higijena i dezinfekcija.

“Mjere Instituta koje se primjenjuju, posebno u školama, su najjače oružje u borbi protiv virusa koji vlada u cijelom svijetu”, rekao je Zeljković.

Neophodno je pridržavati se mjera lične/osobne zaštite, držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja, nošenje maski u zatvorenom javnom prostoru uz održavanje distance od dva metra, te na otvorenom ukoliko nije moguće održati distancu od dva metra, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima.

Naredbom Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja je na snazi, “nastava u novoj školskoj godini 2020./2021. počinje u skladu sa zakonom/kalendarom, uz mogućnost revidiranja odluke o početku nove školske godine 2020./2021. na osnovu procjene epidemiološke situacije od strane mjerodavnog zavoda za javno zdravstvo kantona/županije”.

U Brčko distriktu danas bez novih slučajeva zaraze koronavirusom.