U Kantonu Sarajevo 25 novozaraženih, prezentiran tromjesečni pregled epidemiološke situacije

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS od 28.8 do 31.8 testriana su 423 uzorka, u protekla 24 sata registrirano je 25 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Opravile su se 42 osobe. Preminula je jedna osoba.

U izolatoriju na Podhrastovima trenutno boravi 30 stabiliziranih pacijenata. U KS-u trenutno su 403 aktivna slučaja, a do sada je zabilježeno 70 smrtnih slučajeva.

Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS Aida Pilav prezentirala je tromsječni pregled epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo. Dnevni broj novozaraženih od 10.06. do 31.08, pokazuje značajno usporavanje epidemije.

Pilav je naglasila da je evidentno došlo do pada broja novozaraženih, što je rezultat znajačnog disciplinovanja građana, te poštivanja epidemioloških mjera kao što su nošenje maski i održavanja fizičke distance.

Podaci su također pokazali da je najviše novozaraženih u KS u dobi od 19 do 50 godina, a potom od 51 do 65 godina. Novozaraženi u dobi od sedam do 14 godina čine samo 3% ukupnog broja novozaraženih.

“Naša intencija je da idemo ovim trendom prema dolje. Danas je počela nova školaska godina i mi radimo kontunuiranim praćenjem, te ćemo korigovati izvođenje nastave. Nema mjesta bojazni i razloga da se uznermiravamo. Ukoliko dođe do porasta novozaraženih preći ćemo na model online nastave”, kazača je Pilav.