Međunarodni dan bez automobila: Ostavite svoje ljubimce u garažama te na taj način pružite svoj mali doprinos u očuvanju čovjekove okoline

Danas je međunarodni dan bez automobila koji se u mnogim europskim i svjetskim gradovima obilježava svake godine 22. Septembra.

Glavni je cilj jačati svijest javnosti o ozbiljnom onečišćenju zbog nepromišljene upotrebe automobila. Također, obilježavanjem ovog dana potiče se povratak pješaka, biciklista i javnog prijevoza u gradskim sredinama.

Obilježavanje ovog dana je inicijativa Europske unije kojom se promiče održiv prijevoz u gradovima te podiže svijest o koristi za okoliš, zdravlje i kvalitetu života.

Onečišćenje zraka, buka i prometna zagušenost posljedica su neodgovorne upotrebe automobila u gradovima, te je ovo i bio razlog da se 2000. godine 22. septembar proglasi Europskim danom bez automobila.

2002. godine nastala je Europska sedmica kretanja (mobilnosti) koji se održavala od 16. do 22. septembra i završavala Europskim danom bez automobila 22. septembra.

Nadamo se kako će mnogi vlasnici autobomila bar na današnji dan ostaviti svoje ljubimce u garažama i protegnuti noge te na taj način dati svoj mali doprinos u očuvanju čovjekove okoline.

U gradskim se sredinama saobraćaj najčešće rješavao izgradnjom prometne mreže koja je poticala korištenje osobnih automobila, za koju se kasnije pokazalo da je najskuplji oblik prijevoza i prometnog planiranja.

Istraživanja su pokazala da je takav pristup neodrživ, budući da je izgradnja dodatnih prometnih traka i ostale prometne infrastrukture prilagođene motornim vozilima rezultirala daljnjim povećanjem broja vozila u gradskim središtima.

Kao rezultat takve prakse, danas se naši gradovi suočavaju s prometnim zagušenjima, onečišćenjem zraka, bukom uzrokovanom gustim prometom te bitno smanjenim prostorom za socijalnu interakciju.