Radnici Poslovnosti ispred Općinskog suda: Tražimo pravo na rad!

Radnici Agencije Poslovnost koji su već danima onemogućeni ulaziti na svoja radna mjesta već su primorani koristiti ulaz preko prozora danas su se okupili na mirnim protestima ispred Općinskog suda u Sarajevu.

Iako je Općinski sud donio privremenu mjeru kojom se nalaže uklanjanje zaštitara koje je angažirala firma Brend d.o.o. do danas ona nije provedena. Radnici su pištaljkama i transparentima izrazili protest zbog tromsoti suda da se osigura izvršenje sudske mjere.

“Privremena sudska mjera najurgentnija je mjera u parničnim sporovima i njeno izvršenje treba biti okončano u roku od 48h. S obzirom na to da mjera donesena 08.09.2020. još uvijek nije sprovedena sud je u opasnosti da kompletan pravosudni sistem izvrgne ruglu. Opštinski sud je još jedna u nizu institucija koja svojim (ne)djelovanjem ugrožava egzistenciju 80 ljudi i njihovih porodica”, naveli su iz Agencije Poslovnost.

Kao što je dio javnosti već upoznat, kompanija Brend d.o.o. i Agencija Poslovnost su u imovinsko-pravnom sporu zadnjih nekoliko godina. Predmet spora je cca 50m2 zgrade na koje obje firme polažu pravo. Kako bi se izvršio pritisak na Agenciju Poslovnost da odustane od zaštite svojih prava pred sudom, kompanija Brend je elementima samovlašća odlučila onemogućiti prilaz zgradi radnicima Agencije Poslovnost.

Zanimljivo je da su se sve nadležne ustanove u ovom slučaju proglasile nenadležnim uputivši predmet prema Opštinskom sudu. Kada je Sud konačno donio mjeru u kojoj je naveo da su elementi ovakvog nasilja nedopustivi, pronašao se način da se mjera ipak ne izvrši, odugovlačenjem sa dostavljanjem rješenja firmi Brend d.o.o. Budući da se radi o fiktivnoj firmi, dostavljanje rješenja može potrajati godinama. Proces dostavljanja može biti okončan u roku od dva sata, postavljanjem rješenja na Oglasnu tablu Opštinskog suda.

Kompanija Brend d.o.o. izuzev prokuriste  Fuada Džafića, Medihe Džafić  osnivača i direktora Nasera Šukurice nemaju nijednog zaposlenog radnika. Osnivač kompanije Brend, Fuad Džafić, spominje se u nekoliko sudskih procesa u kojima je dovođen u vezu sa osuđenim kriminalcima koji služe višegodišnje zatvorske kazne.

Kompanija Agencija Poslovnost s druge strane zapošljava oko 80 radnika, te ima preko 800 klijenata. Nevoljnost svih institucija (opštinska urbanističko-građevinska inspekcija, MUP, Tužilaštvo KS i Opštinski sud) da postupaju prema svojim nadležnostima doveli su u pitanje egzistenciju 80 radnika koji godinama pune budžet.