Na današnji dan rođen Mehmed Baždarević – Meša: Istinska legenda Željezničara

Mehmed Baždarević rođen je u Višegradu 28. septembra 1960. godine.

Nedugo zatim, njegova porodica dolazi u Sarajevo, Meša je počeo trenirati 1969. godine. Kao sedamnaestogodišnjak, postaje prvotimac Željezničara čiji će dres s velikim uspjehom nositi narednih deset godina. Bio je kapiten i vođa jedne od najboljih generacija u historiji kluba. Zajedno sa trenerom Osimom, bio je glavni oslonac u genijalnom timu koji je u nezaboravnom polufinalu tadašnjeg Kupa UEFA, nesretno ispao od mađarskog Videotona.

U toj sezoni, Meša je proglašen najboljim fudbalerom Jugoslavije. Bio je vladar sredine terena, organizator igre i razbijač protivničkih napada – čovjek koji je početkom osamdesetih godina u gradu Sarajevu predstavljao svojevrsnu ikonu svih ljubitelja fudbala. Rekorder je po broju nastupa u svim državnim selekcijama.

Za ”A” reprezentaciju je odigrao 54 utakmice i postigao 4 gola. Poslije sticanja nezavisnosti naše zemlje, predvodi fudbalsku reprezentaciju u njenim samim počecima. Ostat će upamćen kao prvi kapiten Bosne i Hercegovine.

Za Željezničar je odigrao više od 300 utakmica postigavši pri tome nešto manje od 100 golova. Iako je nastupao u sjajnoj plavoj generaciji, nikada nije osvojio titulu prvaka države sa Željezničarom.

Nakon odlaska iz domaćeg fudbala, karijeru je gradio u Francuskoj, igrajući za Sochaux i Nimes. Posebno veliki trag ostavio je u Sochauxu, gdje i danas ima status legende.

Od aktivnog igranja oprostio se 1998. godine, nakon čega se posvetio trenerskoj karijeri. Znanje koje je stekao kao fudbaler, izuzetno uspješno prenosi i na nove generacije fudbalera koje pod njegovim vodstvom postižu zapažene rezultate. Skromni francuski drugoligaši, Istres i Grenoble, pod njegovi su vodstvom ostvarili plasman u najjaču francusku ligu, dok je tuniskog ligaša Etoile du Sahel, doveo do finala afričke Lige prvaka.

Mehmed Baždarević bio je i ostao istinska legenda Željezničara. Goropadan i nemilosrdan na terenu, miran i skorman izvan njega, bio je rado viđen gost gdje god bi došao. Danas živi i radi u Francuskoj.