Na današnji dan rođena je jedna od najvećih bh. muzičkih legendi Kemal Monteno

Na današnji dan 1948. godine rođen je Kemal Monteno, jedan od najpoznatijih bosanskohercegovačkih pjevača, kantautora i šansonijera.

Kao dječak sanjao je samo jedno – da postane najbolji fudbaler na svijetu, ali umjesto da u dresu Sarajeva zamijeni Asima Ferhatovića, Ibru Biogradlića i Saliha Šehovića, Kemo je jednu cijelu generaciju zadužio najljepšim ljubavnim pjesmama koje su otpjevane na našem jeziku. Fudbal je bio velika ljubav Kemala Montena, prvi nastup pred velikim brojem ljudi imao je upravo na stadionu kao fudbaler podmlatka FK Sarajevo. Muzički talenat presudio je da kopačke okači o klin, a život posveti muzici.

Kemalov otac bio je talijanski vojnik koji se za vrijeme Drugog svjetskog rata zaljubio u sarajku, gdje je zbog ljubavi na kraju i ostao. Njegov otac htio je da Kemal nosi bosansko ime, a upravo je taj spoj bosanskog i talijanskog uticao na njegov stvaralački rad.

Montena odlikuje poseban lirski, romantičarski muzički izraz, u kojem su na jedinstven način objedinjeni motivi bosanske sevdalinke sa mediteranskim šarmom i talijanske kancone. Njegove su pjesme himna vječitoj ljubavi, čak i onda kad stihovi govore da je svemu kraj.