Općina Stari Grad: Pozivamo komunalna javna preduzeća da počnu raditi svoj posao

Općina Stari Grad Sarajevo uvela je praksu „Prijema stranaka na otvorenom“, a zbog ograničenog pristupa općinskim službama usljed korone, građanima se na njihove probleme i pitanja odgovara na terenu.

Prijemi su dosad organizovani u pet mjesnih zajednica, na trgovima, igralištima i drugim pogodnim lokacijama, a prisustvovalo im je više od 200 građana.

Među problemima koji su najizraženiji je komunalna infrastruktura, oštećene i ispucale vodovodne i kanalizacione cijevi, neredovan odvoz smeća ili nelegalne deponije smeća.

Svakoj lokalnoj zajednici interes građana mora biti na prvom mjestu. Općina Stari Grad ulaže maksimalne napore da se na terenu osiguraju uslovi za kvalitetan život svih naših građana, ali se nadležnosti moraju znati i poštovati.

Veoma često u razgovoru sa građanima saznajemo da su ih nadležna kantonalna javna preduzeća uputila da se obrate Općini Stari Grad za rješavanje svojih problema. Pritom, radi se o oštećenim instalacijama koje su u vlasništvu tih komunalnih preduzeća, pa je nejasno kako bi i zašto Općina trebala održavati tuđu imovinu. Ključno u ovome je to što građani za (ne)uslugu koja im se pruža uredno plaćaju račune kantonalnim javnim preduzećima koja moraju konačno početi raditi svoj posao. Svaki ovakav zahtjev zaprimljen tokom „Prijema stranaka na otvorenom“ Općina Stari Grad Sarajevo uputit će KJKP“Vodovod i kanalizacija“, KJKP“Rad“ i drugim nadležnim preduzećima koji, očito, izbjegavaju svoje zakonske obaveze. A, zahtjevi su iz dana u dan sve brojniji: Alifakovac, Magoda, Mihrivode…

Održavanje kanalizacione i vodovodne mreže, odvoz smeća i drugo ISKLJUČIVA su nadležnost navedenih preduzeća, a i pored toga u prošlosti je bilo primjera kada je Općina Stari Grad stavila interes građana na prvo mjesto i finansirala određene radove kako bi se izbjegle veće posljedice. No, izuzetak nije pravilo i kantonalna preduzeća nemaju pravo upućivati građane na Općinu, kada vrlo dobro znaju da je to njihov posao.

Neredovan odvoz smeća problem je koji je u ovoj općini najizraženiji u izbornim godinama. Razloge za to, kao i motive za neodvoženje smeća iz mahala, treba potražiti u nadležnom komunalnom preduzeću koje mora imati isti odnos prema svakoj općini i svim građanima.

S ciljem upoznavanja stanja na terenu i pravih problema sa kojima se njihovi korisnici suočavaju, pozivamo predstavnike kantonalnih javnih preduzeća da se pridruže pomoćnicima načelnika/ rukovodiocima općinskih službi koji odgovaraju na pitanja građana tokom „Prijema stranaka na otvorenom“ i da na licu mjesta odgovaraju građanima. Na ovaj način bismo podigli stepen komunikacije, ali i funkcionalnosti ovih preduzeća i djelovali u interesu građana.

Na „Prijemima stranaka na otvorenom“ poštuju se higijensko-epidemiološke mjere, fizička distanca, nošenje maski i drugo, a sa građanima se ostvaruje neposredna komunikacija i pruža mogućnost rješavanja problema na licu mjesta.