Naučnici dokazali: Kuhanje pozitivno utječe na vaše raspoloženje

Svakodnevno se suočavamo sa stvarima koje nam kvare dan ili cijelu sedmicu, te često ne znamo kako popraviti svoje raspoloženje.

Novo istraživanje Univerziteta Otago na Novom Zelandu pokazalo je da svakodnevne aktivnosti kao što su kuhanje i pečenje doprinose blagostanju. Umjesite tortu, osjećati ćete se bolje.

U ovom istraživanju, čiji su rezultati bili objavljeni u Žurnalu pozitivne psihologije, učestvovalo je 658 studenata od kojih se tražilo da tokom 13 dana vode dnevnik u koji će bilježiti sve svoje aktivnosti i raspoloženja. Analizom ovih zapisa, naučnici su utvrdili da poslije dana ispunjenih kreativnim aktivnostima (npr. kuhanjem) učesnici prijavljuju više entuzijazma i “cvjetanje” (psihološki termin koji opisuje interni lični razvoj).

Uz aktivnosti kao što su slikanje, pletenje, pisanje, rad u kuhinji kažu da “kultiviše pozitivno psihološko funkcionisanje“. A kako biste i mogli da se osjetite loše kad vas u rerni čeka čokoladna torta?

Dr. Tamlin Koner, psiholog sa Otago Univerziteta, navodi u izjavi za javnost da ova studija ima za cilj da istakne značaj svakodnevnih kreativnih aktivnosti.

“Ranija istraživanja već su ukazala na to da dobra raspoloženja inspirišu kreativnost istog dana, ali ovo posljednje je pojasnilo te rezultate, u stvari su kreativne aktivnosti prethodnog dana uzrok boljeg raspoloženja danas.“

Ovo nije prvi put da se naučnici bave vezom između kuhanja i duševnog zdravlja. Priprema hrane često se koristi u bihejvioralnoj terapiji, a smatra se da mjerenje sastojaka i praćenje recepture također mogu pomoći kod ADHD i anksioznosti.

Dakle, kad vam sljedeći put sve lađe budu potonule, ništa vas ne košta da probate spremiti neki slatkiš.