Selena Gomez se obratila Mark Zuckerbergu: Imamo ozbiljan problem

Selena Gomez poslala je privatnu poruku Marku Zuckerbergu kojom mu je pokušala skrenuti pažnju na rasistički sadržaj i lažne informacije na Facebooku. Poruku je u petak navečer objavila na svom Instagramu.

Osim Zuckerbergu, pisala je i izvršnoj direktorici Facebooka Sheryl Sandberg, a molila ih je da se pozabave “mržnjom, lažnim informacijama, rasizmom i netrpeljivosti” na njihovim platformama.

“Prošlo je neko vrijeme otkako smo sjeli za isti stol. Imamo ozbiljan problem. Facebook i Instagram koriste se za širenje mržnje, lažnih informacija, rasizma i netrpeljivosti. Pozivam vas oboje da nam pomognete zaustaviti to”, napisala je.

Pozvala ih je da ugase grupe i blokiraju korisnike koji šire govor mržnje i lažne informacije te promovišu nasilje. Posebno je zabrinuta oko lažnih informacija o izborima.

“Naša budućnost ovisi o tome, ovo je izborna godina. Ne možemo dopustiti lažne informacije o glasanju. Mora postojati provjera činjenica i odgovornost. Nadam se da ćete se javiti što prije”, dodala je.

Selena Gomez
Foto: Instagram

Poruku koju je poslala podijelila je sa svojih 193 hiljadu pratitelja na Instagramu nakon što su brojne poznate osobe poput Kim Kardashian i Naomi Campbell u srijedu bojkotovale objavljivanje na Instagramu.

 

View this post on Instagram

 

When you meet the boss and talk tech in a very unusual office @zuck

A post shared by Selena Gomez (@selenagomez) on

“Netačne informacije koje se dijele na društvenim mrežama ozbiljno utječu na predstojeće izbore i podrivaju našu demokratiju te imaju ozbiljan utjecaj na društvo”, stoji u priopćenju Kim Kardashian, koja se priključila pokretu u sklopu kampanje #StopHateforProfit, a pokrenuli su je borci za ljudska prava u Americi.

“Ne mogu stajati po strani i šutjeti dok razne platforme dopuštaju da se i dalje na njima šire govor mržnje i dezinformacije”, napisala je zvijezda reality showa.

Sa 188 miliona pratilaca na Instagramu, Kardashian ima jedan od 10 najpraćenijih računa na svijetu te ga je u srijedu odlučila ‘zamrznuti’ na 24 sata.

Uz nju su se za bojkot aktivnosti na društvenim mrežama odlučili Leonardo DiCaprio, Sacha Baron Cohen, Kerry Washington, Jennifer Lawrence, Katy Perry i Naomi Campbell.

Glumac Ashton Kutcher, koji na društvenim mrežama ima više miliona pratitelja, pridružio se bojkotu te poručio: “Ove platforme nisu stvorene da bi širile mržnju i nasilje.”

Organizatori kampanje #StopHateforProfit, koja je pokrenuta u junu, optužuju Facebook i Instagram da ne čine dovoljno da bi spriječili govor mržnje i širenje lažnih informacija. Grupa je posebno fokusirana na Facebook, u čijem su vlasništvu Instagram i WhatsApp, a prošle je godine kompanija ostvarila profit od gotovo 70 milijardi dolara.

“Sve su nam bliže izbori, koji bi mogli biti jedni od najvažnijih u američkoj historije”, stoji u priopćenju grupe te se dodaje da su “kozmetičke izmjene što ih je napravio Facebook opasno udaljene od onoga što je potrebno učiniti da bi se zaštitila demokratija”.