Foto: Screenshot

Naučnici pronašli 11 vrsta riba koje bi mogle početi hodati

Mada mnogima ideja hodajuće ribe zvuči bizarno, takva hibridna bića igrala su ključnu ulogu u evoluciji životinjskog svijeta na Zemlji. Sada su nova istraživanja pokazala da bi još mnogo vrsta riba moglo razviti sposobnost hodanja kopnom.

Prema najnovijim studijama, najmanje 11 vrsta riba moglo bi razviti tu sposobnost, a među njima se nalazi azijska vrsta za koju je već poznato da do neke granice može hodati, odnosno da se zna penjati po stijenama špiljska anđeo riba (Cryptotora thamicola), prenosi Raport.

Stručnjaci su shvatili da je ključan faktor za razvoj sposobnosti hodanja kod riba njihov zdjelični pojas, odnosno veza između kičme i trbušne peraje. Proučili su strukturu kostiju 29 različitih vrsta iz reda šaranki te identificirali tri različite vrste oblika zdjelice. Shvatili su da još 10 drugih vrsta dijeli istu strukturu kostiju kao i Cryptotora thamicola.

“Ribe obično nemaju nikakvu vezu između kičme i trbušne peraje”, rekao je biolog Zachary Randall iz Prirodoslovnog muzeja na Floridi.

“Prije smo smatrali da je špiljska anđeo riba potpuno jedinstvena. Sada smo shvatili da je kod Balitoridae, porodice riba iz reda šaranki, robusni zdjelični pojasi češći nego što smo mislili”, dodao je.

Stručnjaci smatraju da je razvila tu sposobnost prilikom kretanja kroz brze potoke koji teku špiljama kako bi došla do dijelova potoka bogatih kisikom, koji nisu bili dostupni drugim ribama.

Kombinirajući analizu DNK i računarsku tomografiju (CT), pronašli su dokaze da se ova sposobnost prenosi genetski i da je ove ribe dijele i s ostalim članovima porodice Balitoridae te se čini da ta sposobnost ne dolazi iz samo jednog izvora.

“Sada bolje razumijemo izuzetno neobičan događaj u evolucijskom smislu – sposobnost ribe da hoda po kopnu”, rekao je biolog Lawrence Page iz Prirodoslovnog muzeja na Floridi.

Istraživanje naziva Skeletal and muscular pelvic morphology of hillstream loaches (Cypriniformes: Balitoridae) objavljeno je u časopisu Journal of Morphology.