Nikšić: Ne postoji društvena opravdanost za novi privatni fakultet, nema kompromisa sa obrazovanjem

Hajriz Bećirović namjerava osnovati univerzitet u Sarajevu, te je već podnio i određeni zahtjev/dokumentaciju nadležnim organima Kantona Sarajevo. Riječ je, prema informacijama, o Fakultetu pravnih nauka, Fakultetu ekonomskih nauka, Medicinskom fakultetu, Stomatološkom fakultetu, Farmaceutskom fakultetu, Zdravstvenom fakultetu, Fakultetu filoloških nauka.

„Nevjerovatna ambicija, zapravo – šokantna u našim uvjetima“, primijetio je akademik Esad Duraković.

Kao i Sindikat UNSA-e i Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a smatra da u Kantonu Sarajevo ne postoji društvena opravdanost otvaranja privatnih univerziteta iza kojih stoje pojedinci i organizacije koje nisu respektabilni i nemaju iskustva u vođenju i organiziranju kvalitetnih fakulteta.

„To uključuje i činjenicu da takvi fakulteti nemaju niti potrebnog vlastitog nastavničkog i saradničkog kadra, što bi u konačnici značilo da imamo loše obrazovanje. Ako vam nema ko prenijeti to znanje, onda se stvaraju kadrovi podobni za različite mahinacije koje u konalnici odgovaraju vladajućima. Znanje je moć i bogatstvo jedne zemlje, tako da ne smije biti kompromisa kada je riječ o obrazovanje“, kaže Nikšić.

Dodaje da bi otvaranje neresektabilnih privatnih univerziteta u Kantonu Sarajevo, ali i u drugim kantonima narušilo kvalitetu visokog obrazovanja, proizvelo nezdravu konkurenciju i smanjenje budžeta za finansiranje Univerziteta u Sarajevu uslijed smanjenja upisnina i školarina studenata koje se uplaćuju u budžet KS.

„Sindikat, kao i ugledni akademici i profesori su i više nego kompetentni da kažu svoje mišljenje o tome. Dali su ga i svakako ih treba poslušati. Ukoliko ne postoji društvena opravdanost za takve poteze, nema potrebe da se to čini. Vlada KS odnosno ministar za obrazovanje, nauku i mlade mora posebno voditi računa i obratiti pažnju pri davanju dozvola za otvaranje novih Univerziteta u KS s naglaskom na društveno-ekonomsku opravdanosti takvih poteza.

Isto tako neophodno je voditi računa o renomiranosti, ugledu i akademskim referencama onih koji traže odobrenja za otvaranje visokoškolskih ustanova“, dodao je Nikšić.