Općina Ilidža: Od februara do kraja septembra 2020. godine vjenčano 380 parova

Parovi koji su prkosili situaciji, svejedno krenuli su s planovima za vjenčanje i svoj dan iz snova prilagodili pandemiji koronavirusa.

Iako su socijalni kontakti na otvorenom ili zatvorenom zabranjeni, zaljubljeni koji su željeli reći sudbonosno DA nisu ni pomišljali da otkažu svoje vjenčanje. Matičari Općine Ilidža unatoč pandemiji aktivno su radili. Od februara pa do kraja septembra 2020. godine u Općini Ilidža vjenčano je 380 parova.

Svi potrebni obrasci za obavljanje vjenčanja u Općini Ilidža su besplatni i dostupni kako na web stranici tako i na Info-pultu Općine. Vjenčanja su besplatna srijedom i subotom u službenim prostorijama općine. Sam čin sklapanja braka se također može obaviti i van službenih prostorija Općine.

Kada se sklapanje braka odobri izvan službene općinske prostorije, na mjestima kao što su hoteli, restorani, budući bračni partneri su dužni platiti novčanu naknadu, u iznosu od 400,00 KM.

Sklapanje braka u ovakvim slučajevima vrši se svakog dana u vremenu od 10,00-18,00 sati. Vlasnici ugostiteljskih objekata dužni su obezbjediti prikladnu prostoriju sa odgovarajućim uslovima za obavljanje svečanog čina sklapanje braka.

Budući bračni partneri koji žele da brak sklope u dane koji posebnim aktom Općinskog načelnika nisu utvrđeni kao dani u kojima se vrši sklapanje brakova u službenoj općinskoj prostoriji,  odnosno srijedom i subotom, mogu to zahtjevati isključivo u radne dane u vremenu od 10.00 do 18.00 sati uz plaćanje naknade u iznosu od 100 KM, saopćeno je iz Općine Ilidža.