Porezna uprava Federacije BiH obavila 266 kontrola i otkrila 72 neprijavljena radnika

Porezna uprava Federacije BiH je jučer, 17.9.2020. godine, obavila 266 inspekcijskih kontrola na području Federacije BiH kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju građevinsku, djelatnost priređivanja igara na sreću, pekarsku, trgovinsku, ugostiteljsku i druge uslužne djelatnosti.

Cilj kontrola je bila provjera poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno.

U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave su otkrili 72 neprijavljena radnika, 70 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 17 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 21 objekt koji je radio bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti zapošljavanja neprijavljenih radnika, neevidentiranja prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanja fiskaliziranog fiskalnog uređaja i rada bez odborenja, zapečaćena su 44 objekata i u 141 inspekcijskom nadzoru podneseni prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 276.400 KM.

Porezna uprava poziva sve radnike koji rade nacrno da je o tome obavijeste, jer samo na taj način mogu ostvariti svoja zakonom zagarantovana prava, ali i sve građane da prijave saznanja o nelegalnom poslovanju, odnosno nepoštivanju poreznih zakona.

Svaka prijava uživat će punu diskreciju, a prijave mogu biti dostavljene anonimno putem e-maila: sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba, SMS-a na broj mobitela 061 724 610, besplatnog poziva na broj 080 020 333 i pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku „Nepravilnosti, saopćeno je iz Porezne uprava Federacije BiH.