Kosor: Kako “zaštitnik” prava Hrvata može biti ista osoba zbog koje se Hrvati ne vraćaju u RS?

Jadranka Kosor, bivša premijerka Republike Hrvatske, osvrćući se na posjetu Milorada Dodika Zagrebu rekla je da on ne bi trebao sam biti sagovornik niti Zorana Milanovića, predsjednika Hrvatske, niti Andreja Plenkovića, premijera te zemlje, budući da se takvim posjetama ne rješava ništa.

Ona je kazala da se Hrvatska kao članica EU obavezala na poštivanje vladavine prava i međunarodnih presuda, koje je Dodik u prošlosti negirao.

“Ljudi, političari koji ne poštuju odluke međunarodnih sudova – a to se odnosi na Dodika, nisu prvi s kojima su predstavnici Hrvatske morali razgovarati. Dodik je pozvan kao član Predsjedništva. U tom slučaju, učinjeno je ono neuobičajeno. Sugovornik predsjednika Republike Hrvatske su bila trojica članova Predsjedništva BiH. Sugovornik predsjedniku Vlade RH je Vijeće ministara i predsjedatelj Vijeća ministara. Tako je bilo u prošlosti”, kazala je Kosor.

Ona je istakla u Danu uživo kako je očekivala da će Zoran Milanović otići u Sarajevo, te da sudjelovanje Dodika u tom smislu ne bi bilo propitivano.

“Ovako – ta posjeta je otvorila niz pitanja. Politika Dodika, koju je jasno objasnio i dan prije, neskrivene tendencije spajanja Republike Srpske sa Srbijom i tako dalje. To je nešto što je za državu članicu EU, kakva Hrvatska jeste, je neprihvatljivo sa stajališta temelja EU, a to je vladavina prava”, kazala je Kosor.

Vladavina prava se očituje i u tome da se poštuju institucije i svoje, ali i tuđe države, dodala je.

Kosor je dodala i to da joj nije jasno šta specifično Milanović i Plenković mogu riješiti sa Dodikom, te je pitala koji je to problem riješen?

“Možda je trebalo pripremiti javnost, dolazak, objasniti unaprijed i hrvatskoj javnosti, široj javnosti, Briselu i reći što je to dobro”, navela je dodavši i to da ni na vidiku nema namjere da se u Hrvatsku pozove kompletno bh. Predsjedništvo.

Milanović je pominjao dolazak Bakira Izetbegovića, lidera SDA, Komšića ne spominje.

“Nekim ljudima nije jasno o čemu se radi. Predsjednici država razgovaraju pojedinačno sa čelnicima stranaka. To po mom mišljenju ne može dovesti do rješenja problema. Položaj Hrvata u BiH se pominje teško”, dodala je.

“Ne mogu zamisliti da zaštitnik prava Hrvata može biti osoba zbog koje se mnogi Hrvati nisu vratili u RS. Tu mislim na Dodika. Jednakopravnost Hrvata u BiH ne može biti osoba koja je odlikovala i osobu koja je osuđena za ratni zločin, koji je granatirao hrvatski grad. Mislim da se Hrvatska mora držati deklaracije Parlamenta Hrvatske, deklaracije o pomoći Hrvatima u BiH, gdje se upravo šalje poruka o njihovoj zaštiti na temelju evropskih vrijednosti”, navela je Kosor.

Time je podvukla da sva otvorena pitanja treba rješavati institucionalno.

Dodik je u Zagrebu kazao da su problemi Hrvata u RS riješeni, te da je ‘lagodno’ razgovarao sa Milanovićem na tu temu. Kosor je kao odgovor tome rekla da biskup Komarica, koji je bio čuvar hrvatskih ognjišta u RS-u, je bivao nekoliko puta izvrijeđan od Milorada Dodika, te da ne vidi kako su to problemi Hrvata u tom bh. entitetu riješeni.

“Morala sam voditi teške bitke da Hrvatska surađuje sa Međunarodnim sudom pravde, poštivanje odluka suda je nulta točka. Kada Dodik, kao i Vučić, neprekidno govori da je Oluja bila etničko čišćenje, a Hag rekao da nije, kada nećete priznati da se dogodio genocid u Srebrenici onda je to veliki problem na početku bilo kakvog dijaloga”, rekla je Kosor.

Političari 21. stoljeća moraju naučiti poštivati presude sudova, istaknula je, kao i vladavinu prava, državu i institucije.

Govorila je Kosor i o Izbornom zakonu, rekavši da ga to ne može riješiti niko iz Hrvatske, nego se isključivo rješava u BiH.

“To ne može riješiti razgovor Dodika sa presjednikom i premijerom Hrvatske, to moraju riješiti institucije BiH. Dodikov razgovor je završio čime, što je riješeno?”, ponovo je pitala Kosor na N1.