Premijer Novalić primio u oproštajnu posjetu francuskog ambasadora Roussona

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu u oproštajnu posjetu ambasadora Republike Francuske u BiH Guillaumea Roussona koji nakon tri godine i četiri mjeseca završava mandat i napušta našu zemlju.

Federalni premijer je izrazio uvjerenje da je francuski diplomata u Bosni i Hercegovini proveo plodonosan i ugodan mandat, te mu zahvalio na uspješnoj saradnji, uz želju za nastavak dobrih diplomatskih odnosa dviju prijateljskih zemalja.

Ambasador Rousson je istakao da je promijenio svoju predodžbu o našoj zemlji tokom mandata, jer, kako je rekao, stvari se mnogo bolje vide iznutra nego izvana.

“Puno sam putovao i dobro upoznao vašu divnu zemlju, njene ljude, gradove, sela i ljepote koje imate. Gledano izvana, percepcija ratnih zbivanja dugo ostaje u sjećanju, ali sada sam stvorio novu sliku jedne lijepe i prosperitetne zemlje koja se oporavila. Najbolji dokaz za to je snažan povratak turizma, koji je nažalost, kao i u većini zemalja, u svjetlu pandemije pretrpio velike štete”,  kazao je Rousson.

Sagovornici su značajan dio razgovora posvetili evropskoj perspektivi Bosne i Hecegovine, u čemu je ambasador izrazio punu podršku Francuske i EU partnera njenom približavanju, uz napomenu da, ipak, najviše ovisi od bh. vlasti.

Ocijenili su da najkraći put u približavanju Evropskoj uniji vodi preko ekonomije. Premijer Novalić je istakao da je Evropska unija i funkcionalna zajednica kapitala s kojom trebamo imati blizak ekonomski odnos i prosperirati kroz tu saradnju.

Foto: Vlada FBiH
Foto: Vlada FBiH

“Evropska unija je realno ekonomski div i njen rast se odražava na sve evropske zemlje, pa i na Bosnu i Hercegovinu. U političkom smislu nama su bitne i NATO integracije jer njima stičemo sigurnost, u čemu nam treba podrška i Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije”, rekao je Novalić.

Ambasador Republike Francuske je istakao i novu metodologiju proširenja Evropske unije kojom će biti nešto ublaženi uslovi koje kandidati trebaju ispunjavati.

“Mislim da je za Bosnu i Hercegovinu vrlo značajna vijest da će u narednih nekoliko sedmica, najkasnije do kraja godine, biti otvoren ured Francuske agencije za razvoj u BiH, što će doprinijeti daljem jačanju saradnje dviju država, posebno na ekonomskom planu, te biti jasan signal francuskim i drugim evropskim kompanijama za ulaganje u vašu zemlju. Mnogo je manji, ali ne manje važan Francusko-bosanski poslovni krug, čije oživljavanje će biti dodatni signal za razvoj ekonomskih odnosa”, rekao je Rousson.

Uz želje za uspješan nastavak njegove diplomatske karijere, premijer Novalić je francuskom diplomati uručio prigodan poklon, repliku novca koji je kovan u srednjovjekovnoj bosanskoj državi, na čemu je Rousson najtoplije zahvalio