Prvom digitalnom utrkom “Race for the cure” prikupljeno 76.000 KM

Proteklog vikenda desetine hiljada ljudi učestvovalo je u prvoj digitalnoj trci i šetnji za ozdravljenje “Race for the Cure” koja se održala u 32 evropske države, a osnovni cilj ove utrke je da se ukaže na potrebu redovnih pregleda žena, kako bi se na vrijeme otkrila bolest raka s obzirom na činjenicu da se radi o izlječivoj bolesti.

“U ovogodišnjoj sarajevskoj “Race for the Cure” je učestvovalo preko 4.000 članova i 800 osoba koje su odlučile da sponzorišu ovaj projekat. Umjesto jednog velikog eventa, ove godine događaj je održan 25., 26. i 27. septembra na sasvim novi način, prilagođen situaciji u kojoj se nalazimo, jer zdravlje je bitnije od svega.”, navode iz ove organizacije.

U svom naselju, gradu, lokalnoj zajednici šetali su i trčali za život stanovnici Sarajeva, Tuzle, Mostara, Banjaluke, Brčkog, Zenice, Gradačca, Zavidovića, Cazina, Gradiške, Jajca, Orašja, Domaljevca, Odžaka, Bihaća, Bugojna, Kiseljaka, Širokog Brijega, Livna, Hadžića, Travnika, Konjica, Bijeljine, Jablanice, Trebinja, Kaknja, Vareša, Novog Šehera, Gračanice, Sanskog Mosta, Istočnog Sarajeva, Viteza, Goražda, Čitluka, Bosanske Krupe, Doboja, Gruda, Maglaja, Neuma, Tešnja, Sanskog Mosta i Olova.

Sav prikupljeni novac biće iskorišten za besplatne mamografske preglede u ruralnim dijelovima BiH, aktivnosti kojima se radi na prevenciji karcinoma dojke, pakete prve pomoći za svaku novooperisanu ženu, edukaciju mladih, psihososocijalnu podršku za oboljele žene.

Prikupili smo 76 000KM u prvoj digitalnoj Race for the Cure! 🙂 Hvala svima za 257 registrovanih timova, 4227 članova i više od 800 osoba koje su odlučile da sponzorišu njihove ekipe.

Posted by Samira Poričanin-Petrešin on Monday, September 28, 2020

 

Svojim angažmanom veliki doprinos dali su i ambasadori digitalne “Race for the Cure” među kojima su bile brojne javne ličnosti, sportisti, pripadnici diplomaskog kora u našoj zemlji.

Kako navode iz organizacije na četvrtom mjestu po broju registrovanih građana našla se naša zemlja. Pandemija koronavirusa dovela je do odgađanja i otkazivanja mnogih, kako sportskih tako I zabavnih događaja.

Ovu organizaciju kriza prozrokovana koronavirusom je inspirisala da ujedine snage i dovedu “Race for the Cure” na novi digitalni nivo.