Foto: Ilustracija

Reaguje li vaše dijete tvrdoglavo suzdržite se od emocionalnih ispada

Ako dijete ne želi pospremiti igračke niti obući ono što ste pripremili – situacija je jasna – u kući imate malog tvrdoglavca.

Kod djece koja imaju jaku volju ni vika ni molbe nisu djelotvorne jer ona ne žele slijediti upute nego sami odlučivati. U tom slučaju pomaže samo obrnuta psihologija.

Umjesto da djetetu naređujete dajući mu detaljne upute, zapitajte ga za njegovo mišljenje i dajte mu da izabere između dviju opcija. Dijete će učiniti upravo ono što želite, a pritom će misliti i da je krajnja odluka bila njegova.

Primjerice, ako uporno odbija jesti povrće ili tvrdi da nije gladno, na tanjir mu stavite po malo od svega što ste pripremili te pustite da samo odabere što će jesti. Ne nagovarajte ga da proba zalogaj graška, upravo suprotno – osim graška poslužite i špinat te mu recite da odabere koji će zdravi prilog pojesti i postati jako poput superjunaka.

Ako bojkotira glavno jelo u nadi da će se zasladiti desertom, odrežite mali komad kolača te ga stavite na stol tako da dijete unaprijed vidi da je to sve što ga čeka nakon glavnog jela, piše 24sata.hr.

Ma koliko dijete reagiralo tvrdoglavo, suzdržite se od emocionalnih ispada i ostanite smireni, te ga potičite. Umjesto da zabranite odlazak kod prijatelja, recite da napravi što tražite i da onda može ići. Uspostavite li dobar kontakt s djetetom, učinit će ono što od njega tražite.

Ako dijete nešto tvrdoglavo odbija, zaigrajte s njim stratešku “da” igru. Postavljajte pitanja na koja vam mora odgovoriti s “da”, i to najmanje tri puta zaredom. Tri pozitivna odgovora u nizu razbit će djetetov otpor, a ono će istodobno osjećati da ga čujete i razumijete.