Skaka pozvao bh. akademike da stručnim znanjem i iskustvom daju doprinos u afirmaciji Grada Sarajeva

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka primio je u Vijećnici predstavnike Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, koje je predvodio predsjednik Miloš Trifković.

Razgovarali su o aktuelnim projektima, kao i o problemima s kojima se suočava ova izuzetno važna državno naučna institucija.

“Grad Sarajevo podupire, poštuje i razumije važnu ulogu i misiju Akademije u bh. društvu. Budući odnosi između Grada i Akademije moraju biti čvršći, a saradnja intenzivnija realizacijom projekata od obostranog interesa,” istakao je Skaka.

Gradonačelnik je pozvao predstavnike najeminentnije organizacije u BiH da svojim stručnim znanjem i iskustvom daju svoj doprinos u projektima glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Predsjednik ANU-a BiH Trifković ovom prilikom predstavio je način na koji Akademija podstiče i organizira naučni rad, razvija umjetničku i kulturnu djelatnost te brine o kulturnoj baštini naše zemlje i njenoj promociji u svijetu. Naši akademici se također trude odgovoriti na aktuelne društvene probleme kroz istraživanja.

ANU BiH jedna je od rijetkih evropskih akademija, a jedina u regiji, koja je uradila projekat Ekspertni sistem za praćenje, prevenciju i koordinaciju sprečavanja širenja COVID-19.