Skupština KS uklonila Informaciju: AZLP tražila brisanje imena zaraženih koronavirusom

Agencija za zaštitu ličnih podataka u BiH uputila je zahtjev Skupštini KS da ukloni i blokira lične podatke lica pozitivnih na Covid 19, a koji su bili objavljeni u okviru Informacije koju je zastupnicima dostavio Zavod za javno zdravstvo KS.

Prijavu Agenciji za zaštitu ličnih podataka u BiH podnijela je Novinska agencija Patria nakon što smo uočili da je objavljeno desetak imena osoba zaraženih ili pod sumnjom da su zaraženi koronavirusom sa svim ličnim podacima (adresom, matičnim brojem, firmom u kojoj rade, brojem telefona).

Iz Agencije su obavijestili Novinsku agenciju Patria da je Skupština KS 27. avgusta uklonila sporni link Informacije u kojoj su navedena imena pacijenata. Među imenima koja su bila objavljena u Informaciji su bili i zdravstveni radnici, a riječ je o ozbiljnom propustu Zavoda za javno zdravstvo KS koji nije upozorio na takve podatke i tražio da službe zatamne taj dio materijala.

Službe su imale zadatak zatamniti potpise direktora kao što se radi pri svakoj objavi dokumenata i što je bio slučaj u ovoj Informaciji.

Iz Agencije za zaštitu ličnih podataka zahvalili su NAP-u na interesovanju u vezi zaštite prava na privatnost i zaštitu ličnih podataka.