Sladić za Sarajevsku seharu: Za vikend zahlađenje, a na planinama snijeg uz stvaranje manjeg sniježnog pokrivača

Ovog vikenda očekuje nas veće zahlađenje kao i dosta padavina, što je pokazatelj da je jesen već stigla. 

O mogućoj promjeni vremena i zahlađenju za Sarajevsku seharu je govorio meteorolog Nedim Sladić.

“Promjena će doći izraženije u petak, tako što će nam se sa zapada približavati sistem koji će sadržavati dosta vlage i toplog zraka, a samim tim će doći do uspostavljanja pojačanog vjetra južnog i jugozapadnog smjera koji će prema poslijepodnevnim satima imati i mjestimično olujne udare u većem dijelu naše zemlje”, istakao je Sladić za Sarajevsku seharu.

Kako ističe meteorolog Face televizije, Nedim Sladić  jače padavine očekuju se na prelazu sa petka na subotu, a na višim nadmorskim visinama vrlo vjerovatno će padati snijeg.

“Kiša se prije svega prognozira u Hercegovini i jugozapadnim dijelovima Bosne, dok prema večernjim satima padavina će biti sve više u cijeloj zemlji s tim da nešto jače padavine treba očekivati na prelazu sa petka na subotu. U subotu očekujemo da će doći do spuštanja osjetno hladnije zračne mase sa sjevera kontinenta kojim će temperature zraka osjetnije pasti pa bi uslijed pada temperature zraka na višim nadmorskim visinama iznad 1700 metara, što se naročito odnosi na planine, došlo do stvaranja kiše koja bi prelazila u susnježicu i snijeg uz stvaranje manjeg sniježnog pokrivača”, rekao je Sladić.

Bolje vremenske prilike mogle bi se očekivati prema kraju ovog mjeseca.

“Što se tiče temperatura zraka i one bi išle ispod 15 stepeni Celzijusa u Bosni, uglavnom u subotu od 10 do 15, na jugu do 19 stepeni Celzijusa, a tokom nedjelje i dalje stvari ostaju upitne budući da pojedini modeli daju novu prognozu vlažnog i nestabilnog zraka uz obilniju kišu ponovo na jugozapadu i zapadu naše zemlje u večernjim satima na ponedjeljak vjerovatno i u većem dijelu naše zemlje. Nešto bolje vrijeme trebali bi očekivati prema kraju ovoga mjeseca”, istakao je meteorolog Sladić.