Šta su to rituali i kako nam mogu pomoći da budemo efikasni ?

Rituali predstavljaju one male stvari koje radimo za sebe u cilju užitka. Rituali postoje koliko i ljudski rod. To su one male ili velike stvari koje radimo iznova i sa vjerom u neki poseban razlog ili energiju.

Postoje mnoge stvari koje radimo iznova svaki dan. Neke od njih su vrlo očigledne kao što je pranje zuba ili tuširanje, ali postoje i druge koje možda i ne primjećujemo, kao što je na primjer kako reagujemo kada nas dijete prekine u nečemu što radimo.

Rituali su dugo bili sveta stvar, a možemo ih i sad nazvati takvima jer zaista čine mala i velika čuda za naše tijelo i um na dnevnom nivou.

Ritualno je sa početka civilizacije bilo veliko i zastrašujuće. Ritualno su se dešavala žrtvovanja, slavlja, venčanja, krštenja, slične velike ali i male dnevne stvari kao što su ritualni plesovi, molitve, ponašanja u cilju boljitka, ulaganja nade i želje.

U današnjici kažemo da imamo svoje male rituale. Oni nam mnogo znače u uspostavljanju balansa uma i tijela, sveopštem zdravlju, vitalnom telu i dobrom raspoloženju. Oni su naš vodič kroz dan, mjesec, godinu.

Na dnevnom nivou najznačajniji su nam oni jutarnji i večernji rituali, potom i neki dnevni.

Ujutru na prijmer, nivo serotonina dižemo buđenjem sa osmjehom, jutarnjom gimnastikom i vježbama disanja, potom čaša mlake vode sa limunovim sokom za bolji metabolizam pa zdrav doručak do deset sati. Potom bi bilo dobro da pozdravimo sunčeve zrake svojim licem i dobro oraganizujemo dan.

Najvažniji dnevni ritual je unošenje dovoljne količine pitke vode , blago izlaganje sunčevim zracima i afirmacije za bolje raspoloženje i jače samopouzdanje.

Bitan ritual bi bio da izbjegavamo kašnjenje te da svuda stižemo i prije vremena kako bi sačuvali svoje i tuđe živce i izbjegli nepotrebnu žurbu i neprijatne situacije.

Večernji rituali su individualni, kao i oni jutarnji i dnevni, ali u cilju da umirimo telo, zaspimo na vrijeme ( do deset sati uveče kada um i telo optimalno mogu da postignu najkvalitetniji odmor), sa lijepim i pozitivnim mislima i planovima za sutrašnji dan.  Što manje tereta na umu i duši i što praznijeg uma.

Kažu da je dobar mali ritual zaspati sa mirisom lavande u nozdrvama u potpunoj tišini ukoliko uslovi to dozvoljavaju.

Privilegija je što imamo priliku da stvorimo sopstvene rituale i uživamo u njima